Péče o pacientky s covidem-19 ovlivňuje také chod neonatologického oddělení českobudějovické nemocnice

24. listopad 2021

Covid-19 se nevyhýbá ani pacientkám neonatologického oddělení českobudějovické nemocnice. Proto tam platí přísná bezpečnostní opatření. Ta vyžadují vyšší nasazení zdravotníků i nároky na lůžka. Přímo na oddělení, kde přicházejí na svět předčasně narozené děti, natáčela naše reportérka.

„Dezinfekční věci, ochranný oblek, ochranná zástěra, samozřejmě štít a brýle,“ vypočítává dětská sestra Markéta Tůmová v reportáži vybavení, které musí mít při vstupu na pokoj k maminkám s covidem zdravotní sestry.

Používání těchto ochranných prostředků ale není jediné bezpečnostní opatření týkající se pacientek a dětí s covidem-19 na neonatologickém oddělení, doplňuje jeho primář Jiří Dušek:

„Maminka musí být odizolovaná s novorozencem na samostatném pokoji, takže to vyžaduje jak vyšší nasazení personálu, tak i navýšení kapacit.“

Podle Jiřího Duška na neonatologickém oddělení nejsou matky s těžkým průběhem covidu. Pokud maminka vyžaduje léčbu, ta neprobíhá na tomto oddělení. „K nám se maminky dostávají po prodělané infekci, nebo pouze pokud jsou pozitivní a nemají závažnou formu infektu,“ dodává primář s tím, že to vždy závisí na konkrétním stavu maminky a dítěte.

Od začátku epidemie tu měli dvě děti, u nichž byla prokázaná covidová infekce.

Dobrou zprávou je, že covid v současnosti nesnižuje počty lékařů a sester na tomto pracovišti. Náhrada za ně se totiž hledá velice složitě.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k poslechu do svých mobilů či počítačů.

Spustit audio