Pavel Kroneisl: Sportující děti

22. srpen 2023

Letos v létě se - ostatně tak jako každý rok - vyrojili v naší vsi u Lipna v hojném počtu cyklisté. Na tom není nic divného, ale jedna podstatná změna tady je. Jsou to elektrokola, na kterých jezdí čím dál tím mladší ročníky.

Na těchto báječných strojích jede mladá maminka s mladým tatínkem a hlasitě povzbuzují svoji ratolest, která za nimi kolem nás, do kopce s dvanáctiprocentním stoupáním tlačí své obyčejné kolečko. Slyšíme „makej, makej“ a nevrlé nesrozumitelné hudrání onoho prcka. Když to tak sleduji, mám trochu obavy o popularitu cyklistického sportu u budoucích generací. Mám totiž dojem, že právě tímhle přístupem dokážou  rodiče sport a pohyb svým dětem dokonale zprotivit. A nejde jen o cyklistiku.

Vzpomínám si v této souvislosti na jednu příhodu, kterou jsem zažil, když jsem krátce pomáhal svému kamarádovi Fandovi, trenérovi hokejových žáčků. 

Na ledě zápolil klučík s hokejkou, která mu viditelně vadila, a s pukem, který mu překážel ještě více a kterému vztekle nadával do gumovejch krámů. Tohle sledoval za mantinelem velice pozorně jeho otec a povzbuzoval ho dost nevybíravými slovy.

Prostě tatínek měl zřejmě představu o ratolesti jako o budoucím hráči v NHL, alespoň kvalit Gretzkého. Sedí sem citát z jedné z forbín pana Wericha, který se v úplně jiné souvislosti, ale tady to platí také, vyjádřil nádherným českým slovem. Řekl - oni si léčí svůj mindrvertikainckomplex.

Řekl bych, že tohle platí stoprocentně na mnohé z nás dospěláků. Měli jsme různé představy o svých úspěších ve sportu a mluvím o této oblasti, protože jsem se v ní celý svůj profesní život pohyboval, ale ony se nám nenaplnily.

Důvody mohou být různé. Potom přišly děti a najednou jsme si uvědomili, že je tady šance splnit si své sny skrze ně. V malé holčičce s raketou už vidíme druhou Petru Kvitovou a nedochází nám, že jí dokážeme nucením i tak krásný sport, jako je tenis, dokonale zprotivit. Mockrát jsem se na tohle téma bavil s kamarády, kantory tělocviku. Shodli jsme se na tom, že sport je pro život člověka důležitý, ale na ten vrcholový všichni prostě nemáme. Je důležité umět sáhnout na míč, umět plavat a dokázat se při sportování přizpůsobit partě. 

Pokud tohle funguje, je sport fajn.

Přeju dobré jitro.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.