Pavel Kroneisl: Prstík Boží

25. únor 2021

V Lipně nad Vltavou vyrostl nový hotel. A kousek od něj stavbička vypadající jako prstík Boží. Je to bankomat jistého finančního ústavu. Nápis na něm tvrdí, že právě tento ústav má nejvíce bankomatů v republice. 

Tenhle se obzvláště povedl. Stojí totiž - jak se říká velice výstižně a ryze česky - na frajplace. Navíc v mírném svahu, takže zvlášť v zimě je skvěle přístupný.

Pokud půjdete využít jeho služeb za deště, tedy s deštníkem, budete potřebovat k manipulaci alespoň tři ruce. Bankomat totiž nemá žádnou stříšku. Když bude naopak svítit naplno slunce, údaje na displeji jsou kvůli jeho poloze v podstatě nečitelné.

Dřív byl bankomat stejného peněžního ústavu o kus dál na stěně budovy restaurace. Byl pod střechou, v rohu a bez problémů obsluhoval všechny své klienty. Nový prstík Boží stojí - jak už jsem říkal - ve svahu, což znamená, že bylo třeba k němu zcela logicky vybudovat chodníček.

Říkám úmyslně chodníček. Protože, to co tam je, nedává například vozíčkáři žádnou šanci, aby se tam vůbec vešel. Handicapovaní lidé mají při výběru z tohoto bankomatu v Lipně nad Vltavou zřejmě smůlu. Na nedalekém parkovišti jsem dokonce nedávno zaslechl dialog dvou statných třicátníků - Lipno je přece sportovní resort, tady handicapovaní nemají co dělat. No, co k tomu dodat.

Přeju dobré jitro.

Spustit audio