Pavel Kroneisl: Proměny Lipenska

2. květen 2022

Asi každý z nás má nějaké své oblíbené místo, kam se rád vrací, protože mu prostě někdy v životě učarovalo. Pro mě je to Lipenské jezero a jeho okolí. Poprvé jsem tady byl s rodiči na prázdninách před 62 lety. Tenkrát už po jezeře pluly dva parníky, které měly i svá přístaviště. Jinak tady ale nebylo vůbec nic. 

Na hladině plavaly kusy kůry a samorosty, pozůstatky stromů, které musely být kvůli jezeru vykáceny. Jezdili jsme sem potom pravidelně každý rok. Už jako kluk jsem si všímal, jak se Lipno mění. Objevovaly se první chaty, autokempy a břehy se pomalu začaly zaplňovat.

Bylo to pochopitelné, Lipno bylo krásné a lákalo turisty a rekreanty. Měnily se i jednotlivé obce na březích jezera. Turistický ruch začal nabírat na obrátkách, ale bylo to všechno ještě takové pozvolné a hodně s ohledem na šumavskou přírodu.

A já se postupně z rekreanta stával místním, natrvalo tu se ženou žijeme už přes dvacet let. Mohu tedy srovnávat. Poslední léta přinesla nevídaný rozvoj turistiky, ale rozhodně to není vždy této oblasti ku prospěchu.

Začala výstavba velkých hotelů, budovali se další rekreační komplexy a Lipensko začalo ztrácet své kouzlo. Obec Lipno nad Vltavou je toho jasným příkladem. Vše se tu podřizuje zisku z turistického ruchu. A nebere to konce. V poslední době se tady čím dál častěji mluví o záměru vybudovat na levém břehu jezera dalších jedenáct velkých ubytovacích resortů, od Horní Plané až po Lipno nad Vltavou.

Celková kapacita by měla být více než pět tisíc lůžek. A to už nám, kteří tady žijeme nebo sem jezdíme trávit klidnou dovolenou, připadá přehnané. Lipno už dlouho ztrácí své šumavské kouzlo a stává se tuctovým místem určeným pouze na vydělávání peněz z turistického ruchu.

A to je rozhodně škoda.

Přeju dobré jitro.

Spustit audio