Pavel Chlouba: Přeji nám, ať nás v novém roce radši obsluhují lidé a ne automaty

30. prosinec 2016

Když se něco semele a nedopadne to příliš dobře, s oblibou se používá vysvětlení, že selhal lidský faktor. Nabouralo auto, rozhodčí pískal nespravedlivě, bankéř udělal špatné rozhodnutí - vždy se řekne, že selhal lidský faktor.

Možná i to je příčinou toho, že v mnoha případech se lidé odsouvají do ústraní a nahrazují se elektronikou, čipy a integrovanými obvody. Zdánlivě to má logiku. Když se odstraní lidé a pošlou se třeba do předčasného důchodu nebo na úřad práce, je přeci pravděpodobné, že lidský faktor už neselže. Místo nich přijdou čidla, senzory a automatické systémy, které jsou naprogramovány tak, aby nikdy neselhaly.

To je sice hezké, ale neplatí to absolutně. Protože počítače programují lidé - alespoň zatím - selhávají z času na čas také. Lidské selhání se v mnoha případech dá napravit dalším lidským rozhodnutím. V případě elektroniky a elektronických omylů to bývá mnohem obtížnější. Zvláště pak v případech, kdy není poblíž žádný lidský faktor, který by opravil selhání faktoru nelidského.

Pomalu se tedy dostávám ke svému novoročnímu přání, které vám všem milí posluchači, právě posílám. Přeji vám věci docela obvyklé, ať jste zdrávi, ať vás baví život, ať je mír nad celou planetou, ať vaše květiny krásně kvetou a ovoce dobře plodí.

Přeji vám, ať v roce příštím zůstanete sami sebou. Přeji vám dostatek fantazie, abyste mohli vytvářet zahrady či zahrádky, sady či záhonky přesně podle svých představ a přání. Přeji vám dostatek odvahy, abyste nemuseli říkat ano, když cítíte, že ne. Přeji vám co nejméně příležitostí, abyste museli projevovat svoji odvahu. Přeji vám, abyste svoji sílu a energii vkládali jenom veskrze do pozitivních věcí, přeji vám, abyste se nemuseli stydět sami před sebou.

zahradničení

Přeji vám, abyste se nemuseli stydět ani za druhé, kteří jsou třeba stejné národnosti jako vy. Přeji vám souznění ve všech směrech, v zahradách, na pracovištích, mezi sousedy, ale i doma v postelích a ložnicích. Přeji vám normální počasí během celého roku, ať déšť, slunce, sníh, vítr i rosa přicházejí v běžných dávkách i časech. Přeji vám, abyste všem přáli jenom to dobré, protože když to všichni dodrží, tak to dobré nakonec přijde i k vám.

Abych ovšem nezapomněl na to nejdůležitější, přeji nám všem, ať se k nám ve velkém stylu vrátí lidský faktor. Přeji nám, abychom nemuseli spoléhat jenom na elektronické objednávky, elektronické daně, elektronicky vygenerované obchodní smlouvy, či elektronické odbavování na letištích nebo veřejných záchodcích.

Přeji nám, abychom se u pokladen v obchodech i u přepážek pošt a úřadů mohli usmívat či mračit na nějakou lidskou tvář, přeji nám, ať nás radši obsluhují lidé a ne automaty. To všechno říkám s vědomím, že lidský faktor nepřináší jenom úsměvy, ale i malé omyly či velká pochybení.

Pokud porozumíte mým přáním, přál bych si, abyste je šířili dále. Pokud nás bude podobných většina, o rok později bude stačit přát si zase jenom ty nejobyčejnější věci.

Přeji vám příjemnější a veselejší rok 2017. Váš Pavel Chlouba

Čtěte také

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio