Pátrat po zmizelé Šumavě začal Emil Kintzl v kotelně

8. červenec 2015

Jak se žilo na Šumavě před tím, než ji zničily dva nesvobodné režimy? Jak vypadaly zdejší vesnice a příroda před tři čtvrtě stoletím? To se snaží zachytit Emil Kintzl a Jan Fischer. Natáčí seriál Zmizelá Šumava pro internetovou televizi Stream a z projektu vznikla už i stejnojmenná kniha.

Emil Kintzl, kterému je dnes 81 let, zmizelou Šumavu ještě na vlastní kůži zažil. „Přišel jsem v roce 1939 do Sušice, rodiště mé maminky. Bylo to zrovna tehdy, když přijížděli němečtí vojáci a obsazovali tu část Šumavy, o kterou jsme na dlouhých šest let přišli,“ vzpomíná.

V Sušici vystudoval místní gymnázium, potom se stal učitelem v Hartmanicích a nakonec zakotvil v Kašperských Horách. Řadu let ale musel za minulého režimu nedobrovolně strávit v kotelně. A právě tam se začal zajímat o starou Šumavu.

„Abych nezblbnul z té manuální práce, začal jsem se zajímat o staré pohlednice, staré vesnice. Teprve po převratu jsem se mohl do těch míst podívat a zjistil jsem, že celá část Šumavy mezi Hartmanicemi a Železnou Rudou byla zdevastována. Když tedy mluvím o zmizelé Šumavě, myslím tím to, co zničily ty dva nesvobodné režimy. Byla to doba smutná a pro Šumavu nepěkná,“ komentuje.

Seriál pro internetovou televizi pak vznikl z popudu Jana Fischera. Ten Emila Kintzla znal díky svému otci. „Táta koupil kousek od Kašperských Hor chalupu a pan Kintzl byl jeden z prvních lidí, které tady potkal. Já jsem vedle nich prožil spoustu věcí, slyšel hodně historek a pak jako dospělý jsem si je v hlavě přemítal a říkal si, že by byl hřích je nezaznamenat. Uzrálo to nakonec k tomu, že jsme začali točit příběhy pro internetovou televizi Stream,“ vysvětluje Jan Fischer.

Emil Kintzl

V jednotlivých epizodách se nezaměřují na krajinu, ale spíše na lidské příběhy. „Vždy mě nejvíce zajímaly fotografie z rodinných alb, které zachycovaly lidi, dobytek, stavení, pole a připomínaly těžký, ale krásný život na Šumavě. Žili tu prostí lidé, kteří měli pořád co dělat u chalupy, všechno si museli sami vyrobit a svátkem pro ně byly poutě a pobožnosti, protože víra v boha jim pomáhala překonat životní překážky,“ dodává Emil Kintzl.

Oba autoři při přípravě seriálu sbírali staré dokumenty, pátrali po archivech a vždy narazili na nějaký zajímavý příběh. „Také jsme často našli pamětníky, kteří nám příběhy dovyprávěli, a třeba i po vysílání se ještě někdo ozval s nějakou připomínkou. To bylo to nejmilejší,“ komentuje Emil Kintzl.

Seriál Zmizelá Šumava je možné kompletně zhlédnout na internetové televizi Stream. V současné době každou středu přibývají nové epizody už druhé série. Každý díl je dlouhý zhruba pět až šest minut.

Navíc před nedávnem vyšla stejnojmenná kniha. Zde měli autoři výhodu, že mohli příběhy popsat detailněji, protože je neomezovala televizní stopáž. V knize jsou kromě starých dobových fotografií také snímky z natáčení seriálu.

Na současné Šumavě Emil Kintzl chválí, že tu některé vesničky rostou ke kráse. „A jsem rád, že místa zmizelých vesnic připomínají cedulky a znovu se opravují a připomínají hřbitovy, kapličky, kostely,“ uzavírá.

Celý rozhovor s Emilem Kintzlem a Janem Fischerem si poslechněte v záznamu vysílání v odkazu výše.

autoři: Radim Bártů , Andrea Poláková
Spustit audio