Pasení ovcí psy u nás zažívá velký návrat, říká chovatel a cvičitel border kolií

30. červenec 2015

První border kolii si pořídil před více než třinácti lety na agility, později mu navíc učarovaly ovce. „Jeli jsme se podívat na akci, kde se prověřovaly vlohy ovčáckých psů. Pak jsme prodali koně, pořídili ovce a pasení s borderkou se pro nás stalo životním stylem,“ říká Viktor Topinka, chovatel a cvičitel ovčáckých psů z Borovan na Českobudějovicku.

V současné době už má osm border kolií. A ani zrakový handicap mu nebrání věnovat se výcviku těchto ovčáckých psů a soutěžit na národní úrovni.

„Border kolie byla vyšlechtěna jako naháněč ovcí, její priorita je, že má tendenci shánět ovce k ovčákovi,“ vysvětluje Viktor Topinka. Ostatní plemena jako například australský nebo německý ovčák pracují podle tradičního stylu, mají tendence ovce spíše doprovázet. „Jejich výcvik trvá déle a výsledky jsou horší, proto farmáři upřednostňují borderky,“ dodává.

Doba výcviku ovčáckých psů je individuální. Záleží na tom, jak je konkrétní štěně šikovné. „U některých všechno zacvakne a spojí se za dva týdny, u jiných jsou potřeba tři nebo čtyři měsíce.“

Komunikace mezi ovčákem a jeho psem probíhají většinou v angličtině. Podle Viktora Topinky je to výhoda nejen pro mezinárodní soutěže. „Ty povely jsou také hezky zpěvné, není to tvrdé a dá se pracovat s hlasem,“ komentuje.

Pasení ovcí pomocí psů u nás zažívá v posledních letech boom. „Pasení ovcí v republice neumírá, naopak díky pořádání soutěží se rozvíjí, a to překvapivě nejen u bodrerek ale i tradičních plemen, která byla opomíjená,“ dodává cvičitel a chovatel.

A jak vypadá výcvik ovčáckých psů? Jaké tóny vydává ovčácká píšťalka? Na tyto a další otázky odpoví další díl pořadu Máme rádi zvířata, který si můžete poslechnout v odkazu výše.

Čtěte také

autor: Jana Urbanová
Spustit audio