Památkáři převzali vimperský zámek, radnice chce, aby v něm dál provozovali muzeum

17. září 2018 07:45

Národní památkový ústav dostane od města Vimperk 350 tisíc korun. Dotaci v této výši schválili pro letošní rok vimperští zastupitelé. Příspěvek z rozpočtu uvolnili podle uzavřené smlouvy, která zajišťuje, že v zámku zůstane Muzeum Vimperska i po rozsáhlé rekonstrukci.

Správa zámku z dotace zaplatí práci konzervátorky. „Trochu zůstane ještě na práci kurátora. To jsou ti dva hlavní muzejní zaměstnanci, které máme. Díky tomuto příspěvku je výrazně jednodušší práce se sbírkovými předměty,“ říká kastelán Vojtěch Brož.

Toho potěšilo, že zastupitelé Vimperka neměli se schválením příspěvku žádný problém. „Přiznejme si, že Národní památkový ústav, potažmo zámky, umí vydělávat peníze na opravy, projektování oprav, provoz, ale čeho se příspěvkovým organizacím státu nikdy nedostává, to jsou peníze na platy. Proto je právě tahle možnost pro nás takovým velikým vysvobozením,“ dodává.

Památkáři zahájili obnovu zámku ve Vimperku

Generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková a ministr kultury Daniel Herman na nádvoří zámku ve Vimperku

Celkem 110 milionů korun pomůže zámku ve Vimperku, aby se stal turistickým lákadlem. Peníze na obnovu získali památkáři z evropských fondů. Projekt nazvaný Probouzení zimního zámku zahájila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková a ministr kultury Daniel Herman.

Muzeum na zámku ve Vimperku je zavřené, ale práce je v něm dost. „Pro veřejnost je zavřeno, ovšem vůbec to neznamená, že by tam bylo méně práce, ba naopak, neustále musíme přesouvat sbírku, je to víc než 25 tisíc předmětů, které je třeba přestěhovat, připravit na stavbu, vyklidit místnosti,“ popisuje kastelán.

V tuto chvíli podle něj probíhá boj na dvou frontách. „První je přímo na zámku samotné stěhování, balení předmětů, konzervace, prohlížení, je to ideální příležitost projít všechny věci, druhá je pochopitelně neustálá práce na projektu, na nových expozicích,“ říká.

Zámek ve Vimperku čeká rozsáhlá rekonstrukce. Návštěvníci se dočkají nových expozic v roce 2021.

autor: Václav Malina
Spustit audio

Související