Archeologové zkoumají zámecké zahrady ve Vimperku. Našli pivní sklo i hrací kostku

28. září 2017

Na ostrohu nad Vimperkem se tyčí mohutný kdysi hrad, dnes po přestavbách spíš zámek. Kdo se na něj pozorně zadívá v těchto dnech, všimne si neobvyklého ruchu hned pod bývalými hradbami. Na terasách, kde bývaly rozsáhlé zámecké zahrady, totiž kopou archeologové.

„Teď se nacházíme na ploše dolní okrasné zahrady, která je přímo navázána na budovu dolního renesančního zámku. Ten tu vybudovali na počátku 17. století Novohradští z Kolovrat a patrně hned následně stavební práce pokračovaly založením těchto zahrad,“ říká archeolog Jiří Havlica.

Důležitým zdrojem informací byla trhová registra z roku 1639. Ta totiž popisují zámek před jeho prodejem a také se v nich píše, že pod zámkem se nacházejí dvě zahrady - horní užitková rozdělená do čtyř teras a dolní okrasná.

„O dolní reprezentativní okrasné zahradě se tam píše, že byla ohrazena kamennou zdí, nacházel se tu bazének a bylo tu pěstováno sedm druhů rostlin. Pro nás je důležitá i ta cena. Zahrada byla před prodejem oceněna na tisíc kop grošů. To je velice vysoká suma, protože samotný celý zámek byl oceněn na dva tisíce kop grošů,“ dodává Jiří Havlica. Cenu podle něj zvyšovaly mimo jiné pěstované plodiny, například citrusy a fíky.

Archeologové prozkoumávají několik vrstev hlíny. Tou poslední je úrodná zahradní zemina, se kterou se sem dostalo velké množství dalšího materiálu. „To je pro nás také zajímavé, je tam třeba velké množství sklářské strusky tady z okolí, kde dříve fungovaly sklárny. Nejspíše sem hlína byla přivážena z těchto míst,“ vysvětluje Jiří Havlica.

V poslední vrstvě hlíny z 19. století tak archeologové našli typickou sklářskou strusku, ale také velké množství pivního skla. „Ze starší vrstvy z 18. století tu pak máme zlomky zahradní keramiky a mnoho věcí, které tady lidé ztratili, nebo záměrně zahodili, například hlavičku dýmky a vypálenou hrací kostku s číslicemi,“ dodává Jiří Havlica.

Také tuto hrací kostku někdo nejspíš ztratil na vimperských terasách

Archeologické nálezy z Vimperka se dnes vrší v papírových pytlích, časem ale budou vystaveny v plánované expozici na zámku. Navíc v sobotu 30. září, na Den architektury, bude možné si archeologické výkopy na bývalých zahradách prohlédnout na vycházce s kastelánem zámku.

autor: Filip Černý
Spustit audio