Ovce merinolandschaft vydrží dlouho na pastvině, na potravu nejsou náročné

8. červenec 2021

Merinolandschaf jsou ovce vyšlechtěné v jižním Německu. Uši mají dlouhé, široké a mírně svislé. Typická je pro ně vlněná šešulka na čele. Samci i samice jsou bez rohů.

V České republice se tyto ovce chovají od druhé poloviny 80. let minulého století. Mezi spíše ojedinělé chovatele patří Věra Novotná a její manžel z Muckova na Českokrumlovsku.

Většina z 1200 ovcí se pase na loukách nedaleko jejich farmy. „Bydlíme 800 metrů nad mořem. Tohle plemeno se na Lipensko, do členitého terénu hodí. Na pastvině zůstávají bez problémů celodenně sedm až osm měsíců v roce,“ říká chovatelka.

Ovce merinolandschaft mohou rodit mláďata každých sedm až osm měsíců. Ani na krmení nejsou náročné. Trávu na pastvě doplňuje speciální krmná směs s vitamíny a minerály ušitá na míru tomuto plemeni. Vlna je u těchto ovcí spíš odpadním produktem, slouží jako izolace domů.

Rozhovor s chovatelkou ovcí plemene merinolandschaf přináší magazín Máme rádi zvířata. Dále se v pořadu dozvíte, jestli dokáží vrabci předpovědět déšť, a jak poznáte, že je vaše želva nachlazená.

Spustit audio

Související