Normandský skot nikdy nepoužije rohy jako zbraň. Na člověka vždy reaguje pozitivně, říká chovatel

Normandské plemeno skotu pochází z Francie, do Normandie ho v 9. a 10 století dovezli Vikingové. V současnosti se chová po celém světě, ale největší oblibu si získal v jižní Americe. V České republice se vyskytuje spíše sporadicky.

Jiří Mikeš z Horosedel na Prachaticku chová toto plemeno společně s červenými strakami. „Jsou to krávy s kombinovanou užitkovostí – na mléko i maso. A to při rozhodování rozhodlo,“ říká o plemeni, pro jehož chov se rozhodl před pěti lety.

Mléko normandského skotu je v porovnání s červenými strakami a černým holštýnským skotem vhodnější pro výrobu sýrů a dalších mléčných produktů, a to z hlediska kvality bílkovin. Jeho maso je mramorované, což je u spotřebitelů žádané.

Tyto krávy jsou krotké a na přítomnost člověka si rychle zvyknou. „Když někdo z nás přichází na pastvu, krávy už předvídají, co se s nimi bude dít, jestli je budeme převádět na jinou pastvinu nebo dělat něco jiného. Na člověka vždycky reagují pozitivně,“ popisuje Jiří Mikeš.

Čtěte také

Zvířata tohoto plemene můžou vážit až 700 kilogramů. Zbarvení srsti je kombinací hnědé, černé a bílé barvy. Krávy většinou mají kaštanový odstín, můžou být i kropenaté a často vypadají jako dalmatini.

Normandský skot je také známý tím, že není agresivní, nikdy nepoužije své rohy jako zbraň. Hodí se do podhorských oblastí. V Normandii, odkud plemeno pochází, hodně prší, stejně jako na Šumavě. Tento skot proto dobře snáší místní klima.

Celé léto jsou krávy na pastvě a do stáje chodí jen na dojení. „V kravíně dostávají šrot a přes zimu většinou seno. To se odrazí i na kvalitě mléka. Dá se z něj vyrobit i zrající sýr,“ doplňuje Jiří Mikeš. Toto robustní plemeno navíc vyžaduje minimální zdravotní péči, která spočívá pouze v odčervení a ošetření paznehtů.

Na návštěvu k chovateli normandského skotu v Horosedlech na Prachaticku vás vezme magazín Máme rádi zvířata. Dále redaktorka Jitka Cibulová Vokatá prozradí, že jeseteři můžou mít tři rodiče.

Spustit audio

Související