Operní pěvec, nyní hlavně cukrář, Josef Šabaka oživil v Horní Plané dramatický kroužek pro děti

7. březen 2023 15:35

Přes den peče buchty, kremrole a další dobroty podle receptů našich babiček. Jednou týdně se ale cukrář Josef Šabaka věnuje v Horní Plané na Českokrumlovsku i malým hercům a zpěvákům. Částečně se vrátil ke své původní profesi operního pěvce a po desetiletích oživil dramatický kroužek na místní základní škole. A je o něj velký zájem.

Cukrář a tenorista Josef Šabaka studoval operní zpěv v Ostravě. Potom založil Nové operetní studio v Brně. Těchto zkušeností teď využívá při práci s dětmi. „Jsem z operní branže, ale zase k té činoherní a pohybové to nemá úplně daleko. Snažím se dramatický kroužek vyplnit tak, aby tam byla část pohybová, pěvecká i dramatická,“ popisuje.

Zároveň si ale musel doplnit pedagogické vzdělání. Říká, že z dětí se snaží dostat maximum. „Tady u dětí ze základní školy se snažím nároky hodně snížit, protože já mám vysoké nároky. Snažím se to dělat profesionálně a někdy jsem na děti přísný a tlačím je třeba k nemožnému, ale vždycky z nich nějak vymáčknu to, co potřebuji,“ přiznává s usměvem.

Čtěte také

Od začátku chodí do dramatického kroužku v Horní Plané Šimon Mrázek z páté třídy. „Nejvíc mě baví to, že hodně zpíváme. Minule, když jsme hráli, to taky byla celkem zábava,“ vzpomíná.

Josef Šabaka kromě cvičení v úvodu hodiny zkouší s dětmi čísla na velké květnové venkovní vystoupení. „První část bude taková lyrická, druhá bude uvolněná. Tam bude i kus operety, vytahuji Ježkárny, Voskovce, Wericha,“ prozrazuje.

Podle ředitelky základní školy v Horní Plané Evy Dlouhé je o kroužek velký zájem. Kvůli kapacitě bylo dokonce nutné některé děti vyškrtnout. „Pro nás je to velká novinka, jsme samozřejmě rádi, děti si to užívají. Je to něco, co v Horní Plané nebylo. Zájem je obrovský, klesl nám zájem o sport, ale dramatický kroužek jede,“ dodává.

Nejbližší vystoupení čeká děti z dramatického kroužku v Horní Plané na Českokrumlovsku v sobotu 13. května v letním kině.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související