Ondřej Fibich: Na jih Čech mě přivedla tři písmena – StB

10. březen 2018

„Ono to všechno na člověka působí velmi skrytě,“ říká básník Ondřej Fibich, když má popsat, jak ho formovala rodina, ze které vzešel. Mezi jeho příbuzné totiž patřila celá řada známých umělců jako básník Vítězslav Nezval nebo hudební skladatel Bohuslav Martinů.

„Vlastně se o nich moc doma nemluvilo, i když třeba strýček Vítězslav mi také napsal jednu pěknou básničku,“ vzpomíná muž, jehož příjmení napovídá i spřízněnost s hudebním skladatelem Zdeňkem Fibichem.

Ondřej Fibich se narodil v lednu před 64 lety v pražském Karlíně. Po studiích na gymnáziu ve Vysočanech vystřídal řadu zaměstnání i bydlišť, dlouhá léta byl antikvářem na strakonickém hradě. „Na jih Čech mě přivedla tři písmena: StB,“ vysvětluje.

„Od roku 1971 jsem vydával samizdat a musel jsem se po čase uklidit někam pryč z Prahy, abych nebyl vypovězen za hranice,“ přibližuje okolnosti, za kterých vznikal nelegální časopis DRU, který byl určen mladým autorům, kteří nesměli publikovat.

„Mí rodiče na začátku normalizace přišli o práci a skončili u lopaty, já jsem aspoň díky benevolentnímu řediteli školy mohl složit maturitu,“ říká muž, který má na svém kontě celou řadu básnických sbírek. Ty však mohl oficiálně publikovat až po roce 1989.

Vyprávění Ondřeje Fibicha o jeho tvorbě a životě si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši v odkazu výše.

autor: Filip Černý
Spustit audio