Oldřich II. z Rožmberka získal díky falešným listinám obrovský majetek, falšoval kdeco, listiny i pečeti

17. červen 2024

Ve Vltavínu uslyšíte několik archívních starších i nedávno natočených nahrávek a v nich se budeme soustředit na dvě věci. Zaprvé na historická falsa a zadruhé, na historická fakta.

Všimněte si, jak tenká je hranice i mezi těmito dvěma slovy. Falsa a fakta. Velkým falsifikátorem byl Oldřich II. z Rožmberka, který si takto přivlastnil zlatokorunský klášter.

Druhým obratným manipulátorem s tvrdou rukou, byl Jakub Krčín z Jelčan. Neví se o něm mnoho, třeba jeho podobizna existuje jenom jedna. Zato mýtů se kolem něj vytvořilo několik.

Na závěr Vltavínu si připomeneme, jak složité to v historii bylo v pohraničí, a pustíme si nahrávku z Chlumu u Třeboně a připomeneme si osud Bernartic v době protektorátu a na konci války.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.