Ochoz Černé věže zabezpečí síť

29. březen 2004

Historická Černá věž v centru Českých Budějovic od počátku dubna již nebude místem, které si lidé vybírají k předčasnému ukončení života. Dnes začala na ochozu věže mezi sloupy v téměř padesátimetrové výšce montáž speciální ocelové lankové sítě. Práce, za které radnice zaplatí více než 365.000 korun, skončí ve středu.

"Síť má nejen zabránit v činu těm, kteří se rozhodnou skončit svůj život skokem z věže, a dát jim vlastně ještě čas na rozmyšlenou, ale především chránit ty, kteří chodí dole pod věží. Protože i tam by mohlo dojít k dalšímu vážnému úrazu," řekl ČTK českobudějovický primátor Miroslav Tetter (KDU-ČSL). Připomněl, že radnice se rozhodla věž zabezpečit krátce poté, co předloni skokem z ní spáchala sebevraždu jednašedesátiletá žena. Černá věž je však památkovým objektem, takže se k jakýmkoli úpravám musí vyjádřit řada odborníků. Realizaci záměru proto oddálilo hledání řešení, které by nerušilo vzhled věže a přitom splňovalo daný účel. Zvažovaly se tři varianty, včetně instalace plexisklových štítů či mříží. "Vybraná a památkáři odsouhlasená varianta, tedy ocelová lanková síť, má dvě výhody. Jednak nijak dramaticky neruší stavbu při pohledu zvenku a navíc lze její jednotlivá pole demontovat a každé zvlášť otevřít, což je důležité při údržbě věže či třeba při zásahu hasičů," uvedl náměstek primátora Juraj Thoma (ODS).

Českobudějovická Černá věž, vybudovaná v letech 1549 až 1577, je vyhledávanou památkou a jejích 225 schodů každoročně vyšlapou desítky tisíc turistů. Odměnou jsou jim nevšední pohledy na město i okolí z ochozu ve výšce téměř 46 metrů. Za poslední dva roky spáchali sebevraždu skokem z něj tři lidé.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio