Obyvatelé Zavadilky protestují proti změnám v územním plánu

26. duben 2005

Občané předměstské lokality Zavadilka v Českých Budějovicích se bouří proti chystané změně územního plánu. Nelíbí se jim, že majitel pozemků v části Bor a U Boru žádá město, aby směl v oblasti postavit více domů. Obyvatelé Zavadilky nevylučují, že v případě povolení stavby vyvolají referendum o odtržení obce, píše jihočeská příloha Práva.

Majitel pozemků žádá radnici o změnu využití pozemků z dosavadního takzvaného zahradního bydlení na bydlení individuální. Změnou by se stávající minimální výměra stavební parcely, jež činí 1500 metrů čtverečních, snížila trojnásobně. "Změna by investorovi umožnila postavit takový počet domů, který by infrastruktura naší obce už neunesla. Nemluvě o útrapách obyvatel Zavadilky, bydlících především u hlavní silnice, kteří musí už dva roky snášet každodenní hluk, prach, bláto a i arogantní chování zaměstnanců firem, které zde staví," řekl listu jeden z autorů otevřeného dopisu radnici Patrik Červák. Právo dodává, že pro krajskou metropoli by odtržení Zavadilky znamenalo i finanční ztrátu. Radnice se totiž už několik let snaží přesvědčit některou z okolních obcí o připojení k městu. Tím by vzrostl počet obyvatel Českých Budějovic nad hranici 100.000 a městu i přísun peněz od státu v desítkách milionů korun.

Podle Červáka se minimálně 40 obyvatel Zavadilky chystá na čtvrteční zasedání zastupitelstva města, které bude o změně rozhodovat. "Věřím, že zastupitelé posoudí náš otevřený dopis objektivně a vyslyší jej," řekl Právu Červák.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio