Obce na Jindřichohradecku lákají mladé rodiny na levné pozemky

4. červen 2018 14:35

Ceny stavebních pozemků v Českých Budějovicích se pohybují od 1000 do 3500 korun za metr čtvereční. V obcích na Jindřichohradecku je možné parcelu sehnat i pod 400 korun za metr čtvereční. Obce se tak snaží udržet mladé rodiny.

„Priorita byla Kunžak. Já tady bydlím už 25 let, mám tu známé, tak proč změnu? Chci mít radši klid, než být někde ve městě,“ říká Tomáš Švec, který si s partnerkou Alenou Jirků pro stavbu rodinného domu vybral pozemek v Kunžaku.

„Je to na pěkném místě, je vidět na kostel, je to tady prostě hezké,“ dodává Alena Jirků.

Obec teď nabízí k prodeji 15 stavebních parcel. Na sítě ale připojené nejsou. „Chtěli jsme je zasíťovat, ale peníze v rozpočtu na to nebyly. Teď tu byl tlak od těch mladých, kteří nás skoro dotlačili k tomu, že si to zasíťují sami,“ vysvětluje místostarostka Drahoslava Vobrová.

Za metr čtvereční zaplatili Tomáš Švec a Alena Jirků obci 390 korun. Další náklady je čekají s připojením sítí, i přesto se prý koupě vyplatí. „V Kunžaku moc jiných možností není, jsou tu nějaké pozemky, které se nám ale moc nelíbily, a co jsme zjišťovali možnosti zasíťování, tak to není finančně tak hrozné. Spočítali jsme si to a nakonec jsme do toho šli,“ dodává Tomáš Švec.

České Budějovice musí pořídit nový územní plán. Bude stát nejméně 15 milionů

Máme příliš romantickou představu o útěku z města. Na snímku satelitní městečko v Třešti

Poslední úprava územního plánu Českých Budějovic z roku 2015 obsahovala podle krajského úřadu chyby. A tak ji odbor územního plánování neuznal.

Na levné pozemky lákají mladé i ve Studené, která leží o dvanáct kilometrů dál. Za připojení sítí k deseti stavebním pozemkům zaplatí obec osm milionů korun. „Bude tady komunikace, kapličky na připojení elektřiny a plynu a veřejné osvětlení, takže to bude komplet ulice, jenom si postavit dům na své parcele,“ ukazuje na staveniště starosta Vítězslav Němec.

Stavební práce mají být hotové do konce letošního roku. Pozemky pro stavbu rodinných domů tady budou prodávat za 350 korun za metr čtvereční.

Zájemci ve Studené ale budou muset splnit určitá pravidla. „Počítáme s tím, že kdo bude mít o parcelu zájem, bude muset do dvou let postavit. Takové podmínky připravujeme, protože za 350 korun by to koupil a pak by to za vyšší cenu prodal, a to právě nechceme,“ vysvětluje Vítězslav Němec.

Podobně se snažili ke stavbě motivovat i v Dačicích. Lidem, kteří si tam pozemky koupili a rodinné domy zkolaudovali do dvou let, vrátila radnice část kupní ceny.

autor: hoch
Spustit audio

Související