Na Jindřichohradecku mohou lidé díky třídění ušetřit za svoz odpadu

4. únor 2018

Úsporu až několik stokorun na poplatku za svoz odpadu nabízejí domácnostem některé obce na Jindřichohradecku. Stačí, když se lidé zapojí do nového systému svozu odpadu a budou poctivě třídit.

Například Jarošov nad Nežárkou nebo Nová Včelnice rozdělují první bonusy za třídění odpadu už letos.

Odpad poctivě třídí rodina Pavla Veleby. Pod kuchyňským dřezem má několik košů, do kterých ukládá odpad. „Potom to dáváme do větších tašek a sypeme do pytlů, které odváží obec. Jednou za dva týdny odevzdáme zhruba tři kilogramy plastů a osm kilogramů papíru,“ popisuje.

Velebovi jsou jednou z rodin v Jarošově nad Nežárkou, která za vzorné třídění odpadu v loňském roce získala letos maximální slevu na poplatku za svoz odpadu. Místo 500 zaplatí každý její člen 150 korun. „Já to vidím jako příjemný bonus. Naopak myslím si, že cena za odvoz odpadu je velice nízká a že kdyby byla vyšší, tak by lidé daleko lépe třídili,“ říká Pavel Veleba.

Do nového systému třídění odpadu se v Jarošově nad Nežárkou zapojilo 328 z 504 domácností. „Každé liché pondělí dají průsvitné pytle s tříděným odpadem před dům a naši pracovníci je odvezou. Pytle jsou opatřené čárovým kódem a obyvatelé dostávají body. Největší třídiči pak mohou ušetřit až 350 korun,“ vysvětluje starosta Bohumil Rod.

Stejný systém spustili loni i v nedaleké Nové Včelnici. Ze začátku zájem o pytlový sběr tříděného odpadu nebyl velký, postupně se ale lidé zapojují. Pytle s tříděným odpadem svážejí zaměstnanci města na sběrný dvůr. „Myslím, že lidé začali hodně třídit,“ komentuje správce Pavel Poslušný.

Stejně jako Jarošov nad Nežárkou i Nová Včelnice nabídla lidem zapojeným do nového systému slevu na poplatku za svoz odpadu. Na maximální úlevu ve výši 70 procent z poplatku dosáhlo 64 domácností.

Letos začalo město evidovat i směsný odpad. „Svozová firma sejme čárový kód na popelnici a zadá množství naplněnosti té popelnice. Tím máme přehled o ekonomickém chování lidí, jestli dávají popelnice k výsypu plné, nebo poloprázdné. Je to zase další rezerva k tomu, abychom snižovali náklady na svoz odpadu,“ popisuje starosta Karel Dvořák.

Bonusy dostávají i lidé, kteří nenakupují pití v PET lahvích nebo neodebírají reklamní letáky. Stejný systém už spustili i ve Velkém Ratmírově a Deštné. V Kardašově Řečici ho připravují.

autor: hoch
Spustit audio