Nový územní plán Prachatic zakázal na některých pozemcích stavbu rodinných domů

13. únor 2017

Město Prachatice má v novém územním plánu 56 hektarů pro bytovou výstavbu. Někteří majitelé ale přesto nemohou na svých pozemcích stavět rodinné domy.

Majitelé nechápou, proč úředníci nesouhlasí se zařazením jejich parcel mezi stavební, a dohadovali se s nimi i na jednání zastupitelstva. Teď nespokojení vlastníci zvažují právní kroky.

„Uvědomme si, že ten územní plán je takový pelmel mezi rozhraním veřejných zájmů, zájmů obce, zájmů komerčních subjektů. Nemůže být vyhověno všem, to prostě není možné,“ vysvětloval tajemník městského úřadu Karel Pašek.

Konečnou verzi územního plánu kritizovala Jarmila Slobodníková. „Záměr postavit na té louce rodinný trvá 27 let,“ připomněla. Její syn Martin Slobodník dodal: „Celý územní plán je postaven na subjektivním názoru několika osob. Bohužel máme pocit, že se tady měří dvojím metrem. My jsme nad mostem, ale pod námi, pod mostem bylo výjimkám vyhověno, přestože jsou v zátopové oblasti.“

Slobodníkovi plánovali stavbu rodinného domu u Feferského potoka. „Nám, byť máme pozemek s nejméně úrodnou půdou, se nevyhovuje, zde se půda chrání a jinde se zabírá půda, která je orná,“ řekl Martin Slobodník. „Znamená to pro mě, že se odstěhuji z města Prachatice,“ dodala jeho matka.

Čtěte také

Schválená podoba územního plánu znamená stop i pro záměr rodiny Mášlových. „Když jsme v roce 2007 ty pozemky kupovali, šli jsme se zeptat na stavební úřad, zda je tam možné stavět. Bylo nám řečeno, že ano. Na základě toho jsme parcely koupili,“ uvedla Jarmila Mášlová.

„Jsou to v podstatě navazující pozemky na zástavbu, která tam už je. Je tam přístupová cesta, máme tam všechno, co potřebujeme, jen ten souhlas ne. Vůbec tomu nerozumím,“ doplnila.

Postup stavebního úřadu a výslednou podobu územního plánu obhajuje starosta Prachatic Martin Malý. „Důvodem jsou především rozpory s dotčenými orgány, ať je to zemědělský půdní fond, životní prostředí a podobně. Bohužel zastupitelstvo nemůže schválit územní plán, kde by byl byť jeden jediný pozemek v rozporu. Mě to moc mrzí, ale v tomto případě musíme nadřazené orgány respektovat,“ uvedl.

Nespokojení žadatelé se nevzdávají. „Pokusíme se najít prostředky, jak to dále řešit. Prozkoumáme všechny právní možnosti,“ uzavřel Martin Slobodník.

autor: Václav Malina
Spustit audio