Obaly od svačin, lahve, plechovky i roušky zaplavily lesy. Odpadků je v přírodě mnohem víc než před pandemií

4. listopad 2021 15:17

Písečtí lesníci uklízejí každý týden po neukázněných návštěvnících odpadky. V době pandemie koronaviru odhozených věcí v lesích znatelně přibylo. Mezi návštěvníky Píseckých hor jsou ale i lidé, kteří odpadky začali při procházkách sbírat.

Dvacetiletý David Hrneček a osmnáctiletá Karolína Čítková z Písku chodí do Píseckých hor na procházky pravidelně. Místo svačiny si s sebou berou igelitový pytel a gumové rukavice. „Válí se tady fůra odpadků, to se mi v lese prostě nelíbí. Pravidelně přineseme jednu i dvě igelitky,“ popisuje David Hrneček.

Karolína Čítková čistila les od odpadků už jako dítě s rodiči. V průběhu lockdownu k tomu přiměla i svoje kamarádky. „Posbíraly jsme odpadky, udělaly jsme něco pro přírodu, strávily jsme čas venku a bylo to pro dobrou věc,“ říká.

Čtěte také

Se železnou pravidelností uklízejí písecké lesy taky pracovníci Lesů města Písku. Podle zástupce jednatele společnosti Milana Bláhy si návštěvníci často pletou les se skládkou.

„U parkovišť a okolo cest jsou zejména igelitové tašky naplněné běžným denním odpadem ze svačiny, plechovky, petlahve. V době covidu se návštěvnost lesa zvýšila a samozřejmě se zvýšilo i množství odpadků. Běžně vidíme také roušky,“ líčí.

Výjimkou v píseckých lesích nejsou ani drobné černé skládky. „Velkých černých skládek ubývá, to znamená stavební odpady a podobně, ale naopak přibývá takových těch drobných skládek, kdy někdo odhodí igelitovou tašku se svým domovním odpadem. A že tam někdo přinese mikrovlnku, autobaterii nebo pneumatiku, nad tím už zůstává rozum stát,“ dodává vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu v Písku Miloslav Šatra.

Za založení skládky hrozí lidem pokuta až do výše padesáti tisíc korun.

Spustit audio

Související