O zbrojní průkaz žádá více Jihočechů. Třetina z nich ale neprojde u testů

29. prosinec 2015

Mezi Jihočechy stoupl koncem roku zájem o zbrojní průkazy, a to více než dvojnásobně oproti stejnému období loňského roku. Zkoušky jsou ale náročné a zdaleka ne všichni u nich projdou.

„Od září do konce listopadu máme 607 žadatelů o zbrojní průkaz. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je tady nárůst, loni žádalo 273 lidí,“ uvádí policejní mluvčí Milan Bajcura.

Plno ve svých kurzech má také instruktor střelby a zkušební komisař Milan Veselý. „Vyšší zájem trvá už asi od září minulého roku. Kurzy jsou hodně navštěvované,“ říká.

Provozovatelé střelnic i prodejci zbraní zaznamenali v poslední době větší zájem žen. „Ano, ženy přicházejí, je jich mezi žadateli asi třetina. Musím říct, že osobně z toho mám radost, protože ženy jsou pečlivé, poctivě se připravují a snaží se získat co možná nejvíc dovedností,“ komentuje Milan Veselý.

Zatímco stoupá počet žadatelů o zbrojní průkaz, počet lidí, kteří skutečně vlastní zbraně, mírně poklesl. Zbraní je ale mezi lidmi víc než loni. „Máme 25 671 držitelů, ale 71 068 zbraní,“ dokládá ze statistik policejní mluvčí Milan Bajcura.

Podle Milana Veselého ne všichni, kteří zkoušku úspěšně složí, si hned jdou koupit zbraň. „Setkávám se často s lidmi, kteří chtějí mít zbrojní průkaz jen pro případ, že by se něco dělo. Jinak jako hlavní důvod převládá zájem o lovectví a sportovní střelbu,“ dodává.

Samotný zbrojní průkaz pak může znamenat i určitou výhodu na trhu práce. Milan Veselý radí rozhodně uvést zbrojní průkaz v životopisu. „Pro opravdového personalistu to jednoznačně znamená, že tento člověk je spolehlivý. Kdyby spolehlivý nebyl, tak by zbrojní průkaz neměl,“ vysvětluje.

Samotná zkouška má dvě části. Teoretickou a praktickou. Podle zkušebního komisaře Milana Veselého obvykle třetina žadatelů neuspěje.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio