O urnová místa na hřbitově v Prachaticích je velký zájem. Vzniklo proto nové kolumbárium

8. leden 2024 11:37

Nedostatek urnových míst na hřbitově v Prachaticích vyřešilo nové kolumbárium. Alespoň prozatím. Lidé mají o schránky velký zájem, a tak by se v budoucnu mohlo ještě rozšířit.

„Vždycky, když jde někdo okolo, tak si to prohlíží,“ říká správce prachatického hřbitova Michal Kubička. Od dokončení kolumbária ho lidé oslovují. „Ptají se, kolik to stojí, jestli je možné už místo rezervovat. Byla tady třeba paní, která už teď za svého života chtěla mít místečko připravené,“ popisuje.

Nové kamenné kolumbárium na hřbitově v Prachaticích má celkem 144 schránek. „Schránka je tak na tři urny, každý nájemce dostane klíček. Nesmí se tam ale dávat svíčky, aby se to nezačoudilo. Vytvořila jsem i řád kolumbária, aby lidé věděli, jak se k němu chovat, jak to opečovávat,“ doplňuje Pavlína Černá z městského úřadu v Prachaticích.

Město se rozhodlo kolumbárium vybudovat kvůli stále rostoucí poptávce po urnových místech. „My tady máme urnový háj, který už je zcela zaplněný, zbývají poslední dvě, tři místa. Ještě pronajímáme místa v sekci dětských hrobů, těch zbývá asi osmdesát. Urnová místa by tedy byla brzy vyčerpaná,“ upřesňuje Pavlína Černá.

Čtěte také

O schránky v novém kolumbáriu je velký zájem. „Už se mi ozvalo takových čtyřicet, padesát lidí, kteří si chtějí schránku pronajmout. Myslím, že do konce roku budeme mít určitě polovinu zaplněnou, možná dokonce všechna místa,“ komentuje úřednice.

Město pronajímá schránku v kolumbáriu za 2800 korun na deset let. „Dělala jsem průzkum v jiných jihočeských městech, kde už kolumbária mají. Ceny se pohybují od 1200 až do 3600 korun,“ dodává Pavlína Černá.

Vybudování kolumbária vyšlo město Prachatice na zhruba dva a půl milionu korun. Smlouvu o pronájmu schránky bude možné uzavírat od 1. února 2024 na finančním odboru městského úřadu.

Spustit audio

Související