O lodě mezi Budějovicemi a Týnem je zájem. Plavebními komorami jich projelo už o 20 procent víc než loni

23. srpen 2021 08:53

U Lannovy loděnice v Českých Budějovicích nastoupí na loď a plují po řece do Hluboké nad Vltavou nebo až do Týna. Turistů, kteří tento druh dopravy využívají, je stále víc. Letos proplulo plavebními komorami na Českobudějovicku o 20 procent více lodí než loni.

„Velký zájem je o plavební komoru v Hluboké nad Vltavou, kde se loni proplavilo více než tisíc lodí a letos k červenci už 1060 lodí. Celkově na Vltavě zaznamenáváme velký nárůst zájmu o plavbu. My sledujeme jen čísla na komorách, ale hodně lidí se plaví skrz centrum Českých Budějovic nebo na vyhlídkových plavbách v Týně nad Vltavou,“ uvádí ředitel Turistické oblasti Budějovicko Tomáš Polanský.

Stavba přístaviště u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích

Povodí Vltavy aktuálně dokončuje u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích nové přístaviště pro třicet menších lodí. Kromě 255 metrů dlouhého mola tam vzniknou i schody do vody.

„Doposud bylo možné kotvit v Českém Vrbném, ale zdejší přístaviště je stejně jako přístaviště v Hluboké nad Vltavou v posledních letech plné. Myslím si tedy, že nové přístaviště v Budějovicích je dokonce jeden z nejvýznamnějších počinů z hlediska zkvalitnění plavby. Celá stavba bude hotová v říjnu nebo listopadu a v plném provozu bude od zahájení plavební sezony v roce 2022,“ doplňuje ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Povodí Vltavy dokončilo před časem také prohrábku pod vodním dílem Kořensko u Týna nad Vltavou. V současnosti pokračuje modernizace lodního výtahu přes hráz Orlíka za 122 milionů a začne také výstavba lodního zdvihadla Orlík.

Vodní turistiku chce více oživit i město České Budějovice. Plánuje nové kotviště pro dvě velké lodě u soutoku Vltavy a Malše. Investice je součástí celkových úprav parku Háječek. „Součástí projektu je vybudování nábřežní promenády, která by obepínala celý výběžek na soutoku, a vybudování dvou kotvišť pro velké lodě, které po zřízení komory na Jiráskově jezu budou doplouvat právě na soutok, kde budou moct krátkodobě kotvit,“ potvrzuje náměstek budějovického primátora Juraj Thoma.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související