O letní tábory na jihu Čech je větší zájem než loni, přestože jejich cena vzrostla až o polovinu

12. červen 2023 08:38

Letní tábory na jihu Čech jsou podle organizátorů téměř obsazené. Právě v Jihočeském kraji stráví prázdniny nejvíc dětí. Rodiče letos za pobytové i příměstské tábory zaplatí víc než loni. S cenou ale vzrostla také nabídka různých zaměření.

„Prakticky vždycky, když se letní tábor vypíše, tak ihned posílám přihlášku, protože mnohokrát se stane, že po týdnu jsou všechna místa obsazená,“ říká Soňa z Českých Budějovic, maminka dvou školaček. Podobně jako ona uvažovala většina rodičů, kteří pro svoje děti nemají o prázdninách hlídání.

Rada dětí a mládeže Jihočeského kraje poskytuje nejkomplexnější nabídku táborů, táborových základen a tábořišť v kraji. Podle předsedy spolku Petera Padúcha jsou už z devadesáti procent obsazené. „Skoro všichni zdražili minimálně o padesát procent, ale zájem je větší než loni. To ještě byla taková pocovidová doba, panovaly trochu obavy, ale dnes už tohle úplně pominulo a tábory se vrátily na čísla před pandemií,“ uvádí.

Čtěte také

Organizátoři táborů stále nabízejí nová zaměření. Zájem už není jen o klasické pobyty. „Největší zájem je o tábory, které jsou takzvaně youtuberské, to znamená s natáčením videí, výukou střihu a podobně. Hodně populární jsou tábory, kde je nějaká výpočetní technika,“ popisuje Peter Padúch.

Dům dětí a mládeže v Českých Budějovicích má už jen pět procent volných míst ve čtyřiceti dětských táborech. „Na našich táborech, pobytových i příměstských, dokážeme umístit kolem 800 dětí. V tuhle chvíli je ještě třicet až čtyřicet volných míst, především na speciálních táborech, jako je modelářský, pobytový v Chorvatsku nebo rybářský. Nejrychleji jsou obsazené takové ty tradiční tábory, kam jsou děti zvyklé jezdit odmalička,“ vyjmenovává ředitelka Hana Korčáková.

Ostatní jihočeská okresní města jsou na tom s obsazeností letních táborů obdobně. Zbývá už jen několik posledních míst, která jsou většinou v srpnových turnusech. Někteří organizátoři ještě nabízejí místa pro náhradníky.

Spustit audio

Související