Nový tobogán v Českých Budějovicích bude v provozu až v září

8. květen 2019 06:00

Rekonstrukce tobogánu v Českých Budějovicích se zpozdí o rok. Skončila sice loni v říjnu, ale pak se ukázalo, že vodní atrakce není bezpečná. Firma ji proto musí předělat.

Rekonstrukce začala loni v červnu a měla původně trvat jen tři měsíce. Při kontrole před kolaudací se ale zjistilo, že tubusem neprotéká dostatečné množství vody.

Nebezpečí pro těžší plavce

Město se tedy s firmou domluvilo, že koupí nové čerpadlo s větším výkonem. Zkušební jízdy prokázaly, že nový tobogán je nebezpečný pro lidi, kteří váží víc než osmdesát kilo. Zrychlení v poslední zatáčce je vyneslo do vzduchu a následně spadli na dno tubusu. Při tom by se pochopitelně mohli lidi zranit.

Stavba tobogánu, České Budějovice

Chyba v projektu

Architektonické studio Hysek přiznalo projekční pochybení při návrhu dráhy. „Je to tak, v protizatáčce se to tělo vyhodí do druhé strany, tím pádem vyjede trochu do protisměru a nestihne se na krátkém rovném úseku do dojezdového bazénu srovnat,“ řekl Oldřich Hysek.

Studiu hrozí penále v řádech sta tisíců korun. Potvrdil to náměstek českobudějovického primátora Petr Holický z hnutí ANO.

Stavba tobogánu, České Budějovice

Architekti proto navrhli novou variantu s upravenými zatáčkami a s delším tubusem o dva a půl metru. Takže jízdná dráha bude víc než osmdesát metrů dlouhá.

Práce mají podle harmonogramu firmy skončit v červenci. V létě je ale plavecký stadion zavřený. Návštěvníci se proto po tobogánu svezou nejdřív v září, když se znovu otevře.

Spustit audio

Související