Nový sovinec má Zoo Hluboká. Voliéry napodobují přirozené prostředí sov, může tu i pršet

28. červen 2023 08:31

Novou expozici sov otevřela Zoo Hluboká. Návštěvníci v ní uvidí jedenáct druhů evropských sov. Sovinec připomíná přirozený smíšený les. Nové prostředí proto bude víc vyhovovat sovám a zajímavější by mělo být i pro návštěvníky.

„Teď se nám tu zrovna prolétly sovice krahujové. Jedná se o chovný pár, doufáme, že v příštím roce bude mít mláďata,“ ukazuje u jedné z voliér v novém sovinci Zoo Hluboká zooložka Markéta Jariabková.

Rozložení voliér i druhové obsazení obyvatel sovince podle ní zůstalo stejné, změnilo se ale prostředí. „Především si zvykají na samotné oplocení. Ve starém sovinci bylo pletivo, teď tu máme nylonové sítě. Občas na nich sovy jakoby visí, ale neznamená to, že se zaháknou. Prostě zůstávají viset a za chvilku zase odlétají. Voliéry jsou trochu vyšší a některé větší,“ popisuje.

Změnila se voliéra, ve které bydlí kalous pustovka. „Je teď vyvýšená prakticky na úroveň dětských očí, aby lépe viděly do toho prostředí. Kalous pustovka je sova, která hodně žije v mokřadních oblastech a hnízdí na zemi,“ říká zooložka.

Čtěte také

Voliéry mají moderní vzhled, ale také prostředí, které by mělo maximálně vyhovovat sovám. „Voliéry jsme se snažili přizpůsobit prostředí, ve kterém konkrétní sovy přirozeně žijí. Například sovice krahujové jsou zvířata tajgy, kde roste hodně bříz, proto mají voliéru březovou,“ dodává Markéta Jariabková.

Původní sovinec stál v Zoo Hluboká od roku 2004. „Původní expozice byla ze dřeva, a to prostě nevydrží věčně. Zvolili jsme novou technologii výstavby, využili jsme kovové konstrukce obložené cetrisovými deskami. To je velice odolný a trvanlivý materiál, navíc pozadí z cetrisových desek působí neutrálně a více to vyzdvihuje vnitřek expozic, včetně sov,“ uvádí zástupce ředitele zoo Roman Kössl.

Nad voliérami je možné i spustit umělý déšť. „Abychom udrželi vegetaci v dobrém stavu, je tu instalováno zavlažování vrchem, postřik a mlžení. V horkých letních dnech to určitě bude pro sovy velmi příjemné. A v záhonech, které jsou mimo voliéry, je kapková závlaha, která se spouští po ránu automaticky,“ doplňuje Roman Kössl.

Na podzim čeká Zoo Hluboká výstavba expozice koní Převalského, což bude i nový druh zvířat ve vyhledávané jihočeské zoologické zahradě.

Spustit audio

Související