Zoo Hluboká připravuje výběh pro koně Převalského, které si brzy pořídí, i zimoviště pro pelikány

8. květen 2023 14:37

Zoo Hluboká se stala už podruhé nejnavštěvovanějším místem jižních Čech. Turisty opakovaně láká také proto, že neustále přichází s novinkami a rozšiřuje druhy chovaných zvířat. Teď pořídí koně Převalského.

„Celou plochu výběhů poníků a oslů od starých stájí po výběh ovcí věnujeme koním Převalského. Vyroste tam moderní ubikace včetně zázemí, seníku a oddělovacího výběhu,“ ukazuje zástupce ředitele Zoo Hluboká Roman Kössl.

Osel, který výběh momentálně obývá, určitě ze zahrady nezmizí. „Je možné, že ho přestěhujeme do zadní části areálu k restauraci, kde máme výběhy domácích zvířat. Určitě bude lepší, když se pak uvolněný prostor využije pro ohrožená zvířata,“ říká Roman Kössl.

Kůň Převalského patří k ohroženým druhům zvířat, proto se Zoo Hluboká rozhodla pro jeho chov. „My chováme domácí druhy koní a chov koně Převalského je velice podobný, navíc máme k dispozici výběh dimenzovaný pro velká zvířata. Nebudeme tady mít žádné velké stádo, bude to několik jedinců a ještě nevíme, jestli to budou jedinci chovní, kteří se tady budou rozmnožovat, nebo nějaká záložní zvířata,“ doplňuje zástupce ředitele.

Čtěte také

Další novinkou v Zoo Hluboká bude zimoviště pro pelikány. „Bude tam přípravna pro nás chovatele, bazén, ve kterém se pelikáni budou moci v zimě koupat, a místo pro odpočinek,“ popisuje ošetřovatelka Kateřina Bílá.

Díky tomuto novému zimovišti už nebudou pelikáni trávit zimu v provizorních prostorách. „Dosud jsme je museli na jaře a na podzim přenášet asi 200 metrů na zimoviště, kde je menší výběh a chybí tam vodní plocha. Potom budou moci být na rybníku, dokud nezamrzne hladina, a do zimoviště je zavřeme jenom, když teploty klesnou pod nulu,“ upřesňuje ošetřovatelka.

Výstavba výběhu pro koně Převalského a zimoviště pelikánů za 6 milionů korun by měla začít ještě na konci letošního roku.

Spustit audio

Související