Novou sezónu veřejných nahrávek zahájil excelentní bluegrass. Přijeli legendární Poutníci

18. leden 2018

Na začátek nové koncertní sezóny přivítal Český rozhlas České Budějovice ve své budově legendární brněnskou bluegrassovou i countryovou kapelu Poutníci. První veřejnou nahrávku sledoval zaplněný studiový sál.

V začátcích byli Poutníci částečně ovlivněni slavnou českou blugrassovou a countryovou kapelou Greenhorns. Však si také dali nejprve anglický název Blue Monsters, který pak zanedlouho změnili na Poutníky. Zlomový okamžik nastal na sklonku sedmdesátých let s příchodem velmi talentovaného autora, bendžisty a osobitého zpěváka Roberta Křesťana, který bluegrassové zaměření souboru posunul k původní tvorbě, ale i originální stylové podobě, které se říkalo Czechgrass.

Každý koncert Poutníků i s vynikajícím bendžistou Lubošem Malinou v postupujících osmdesátých letech byl velkým zážitkem a později i zásluhou odvážné moderace textaře Josefa Prudila též ostrůvkem svobody v dobách politicky nevlídných.

Poutníci byli a po 47 letech existence stále jsou v českém bluegrassu veledůležitým fenoménem po stránce instrumentální, ale velký obdiv dodnes vzbuzují písničkové texty Roberta Křesťana plné imaginace, zajímavých metafor a myšlenkové hloubky.

Dnešní omlazenou čtyřčlennou a hráčsky rovněž excelentní sestavu Poutníků vede jeden z důležitých článků jejich zlaté éry kontrabasista, zpěvák i autor Jiří Karas Pola.

„Samozřejmě hrajeme slavné písničky od Roberta Křesťana jako Panenka, Až uslyším hvízdání nebo Pojďme se napít, ale také moje skladby z klasické éry Poutníků jako Hotel Hillary a také leccos z amerického bluegrassu,“ doplnil kapelník Jiří Karas Pola.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.