Nového rektora Jihočeské univerzity nezvolili, znovu to zkusí na začátku ledna

8. prosinec 2015

Jméno nového rektora Jihočeské univerzity není po první volbě známé. Akademický senát volil 8. prosince vedení univerzity na období 2016 až 2020. Ani v jednom ze třech kol ale nedostal žádný z kandidátů potřebnou nadpoloviční většinu hlasů.

O křeslo rektora v následujícím funkčním období se utkali děkan Zemědělské fakulty Miloslav Šoch a současný rektor Libor Grubhoffer. V každém ze třech kol získal víc hlasů Libor Grubhoffer. Ten počítá s tím, že půjde i do druhé volby. „Já myslím, že ano, půjdu dál,“ potvrdil.

Miloslav Šoch ještě zváží, zda bude o post rektora znovu usilovat. „Je třeba se zamyslet nad tím, jak to bylo s těmi neplatnými hlasy, jestli nesouhlasí s námi jako kandidáty. Ale osobně se domnívám, že bych do toho druhého kola šel,“ komentoval.

Akademická obec, tedy studenti i pedagogové znovu navrhnou kandidáty. Ti, kteří kandidaturu přijmou, univerzita před Vánoci představí a 12. ledna bude nová volba rektora.

Aby nebyl narušen chod univerzity, měl by senát zvolit rektora nejpozději do konce března. Funkční období totiž začíná 1. dubna 2016.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio