Nové technologie i poctivé zhasínání. Po zdražení energií zavádějí firmy úsporná opatření

24. leden 2023 08:47

Velké jihočeské podniky hledají nové způsoby, jak snížit spotřebu elektřiny a plynu. Nutí je k tomu postupné navyšování cen energií. Některé firmy kvůli tomu změnily také budoucí strategii. Týká se to například českobudějovické mlékárny Madeta nebo společnosti Viscofan, která se zaměřuje na výrobu umělých střívek.

„Tady je nově takzvané volné chlazení. Na rozdíl od starého chlazení, kdy byla elektrická energie spotřebovávána na kompresorech, je nové chlazení efektivnější. Tento projekt uspoří zhruba půl milionu korun ročně, což je objem celé investice,“ ukazuje v centrálním skladu Madety technický ředitel Petr Heřmánek.

Mlékárna zavádí i další opatření. „Mezi větší projekty patří zpětné získávání tepla z odpadního tepla. To potom dokážeme využít například při vytápění budov nebo i na ohřev mléka v procesu,“ dodává Petr Heřmánek. Samozřejmostí podle něj bylo pořízení úsporného osvětlení a seřízení vzduchotechniky.

Podle ředitele českobudějovického Viscofanu Miloslava Kamiše je neméně důležité chování lidí. „Aby se nesvítilo tam, kde se nikdo nepochybuje, aby nebyly puštěné klimatizace tam, kde se nevyrábí… To všechno samozřejmě přináší svoji úsporu,“ říká.

Čtěte také

Nové řešení regulace vlhkosti ve výrobě bylo sice větší investicí, nicméně se vyplatilo. „Opatření přineslo poměrně zajímavé úspory z hlediska spotřeby. Myslím, že se budeme pohybovat někde mezi třemi a pěti miliony. Zároveň i při investicích, které realizujeme pravidelně, už přemýšlíme dopředu, abychom volili ta řešení, která ve finále nebudou tak energeticky náročná, týká se to například recyklování vody,“ dodává Miloslav Kamiš.

Madeta už vodou šetřit začala. „V průběhu čištění našich technologií se používá voda dvakrát, nejprve na začátku na oplachování a na konci na finální oplach. Na některých střediscích se používala vždy čerstvá voda, teď se snažíme tu nejčistší vodu zachytávat a znovu používat,“ potvrzuje technický ředitel.

Další úspory by měl mlékárně přinést nový parovod. „V současné době si páru vyrábíme v našich kotelnách, kde používáme k ohřevu plyn. Přechodem na páru, která v Jindřichově Hradci vzniká z pálení slámy a v Pelhřimově ze štěpky, se zbavujeme závislosti na plynu, který je cenově nestabilní,“ popisuje Petr Heřmánek.

Mnoho firem, včetně Madety a Viscofanu, zvažuje pořízení fotovoltaiky. Doba návratnosti se totiž po zdražení elektřiny podstatně zkrátila.

Spustit audio

Související