Nové případy covidu na jihu Čech jsou mezi mladými neočkovanými

27. srpen 2021 12:56

Hygienici v Jihočeském kraji zaznamenali za poslední týden 96 nových případů koronaviru. Většina nakažených jsou neočkovaní mladí lidé, závažných forem nemoci se objevuje minimum.

Tento týden ukončí provoz očkovací centrum v Prachaticích. „Dál budou fungovat očkovací centra v Českých Budějovicích, Strakonicích a Písku,“ řekla ČTK Hana Brožková z odboru kanceláře hejtmana.

Druhou dávku očkování má 51,8 procenta obyvatel kraje, což je o 1,7 procenta víc než před týdnem. Vyplývá to z údajů portálu Covdata.

Provoz očkovacích center ve velkých prostorách je závislý na zájmu lidí o vakcínu. V Českém Krumlově se očkovací centrum uzavřelo v druhé polovině července, v Jindřichově Hradci 13. srpna, týden poté v Táboře, tento týden končí v Prachaticích. Zájemci se ale mohou nechat očkovat v ambulancích jednotlivých nemocnic, kde je možné kapacitu operativně posílit.

„Budějovické očkovací centrum stále funguje, jen je přerušený provoz kvůli výstavě Země živitelka. Zbývající očkovací centra v kraji žádný konkrétní termín pro ukončení provozu nemají,“ doplnila Hana Brožková.

Čtěte také

Hygienici evidují v srpnu mírný nárůst případů, hlavně na Českobudějovicku. „Situace je velmi podobná závěru loňských prázdnin, s jedním podstatným rozdílem. Nové případy se v drtivé většině objevují v neočkované části populace mezi mladými lidmi. Tomu odpovídají i průběhy onemocnění. Přestože hladina nových případů se drží poněkud výše než minulý měsíc, jde o velmi nízké výskyty, týdně máme kolem osmnácti případů na sto tisíc obyvatel. Situaci nemohu hodnotit jinak než jako klidnou,“ komentovala ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Poslední úmrtí v souvislosti s covidem zaznamenali hygienici v kraji 12. července. Trochu častěji než loni řeší případy na dětských táborech.

V jižních Čechách, které mají přes 640 tisíc obyvatel, se od začátku pandemie loni na jaře prokázal covid-19 u 99 363 lidí. Vyléčilo se dosud 97 301 obyvatel kraje. Od loňského března zemřelo na jihu Čech v souvislosti s koronavirem 1 794 lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související