Nová stezka vede okrajem Vojenského výcvikového prostoru Libavá. Můžete jí dojít k prameni řeky Odry

25. únor 2021

O víkendech a o svátcích se můžete projít novou naučnou stezkou, která vede okrajem Vojenského výcvikového prostoru Libavá na Olomoucku. Dojít můžete až k prameni evropsky významné řeky Odry. Prameniště a přístupovou cestu, v místě zasaženém kůrovcovou kalamitou a následným kácením, nedávno vyčistily a obnovily Vojenské lesy a statky.

Odra je evropským veletokem o celkové délce kolem 854 kilometrů. Pramení na Střední Moravě a ústí do Baltského moře. Naši republiku opouští u Bohumína a teče dál do západního Polska, kde tvoří 187 kilometrů dlouhou hranici s Německem. V Polsku je druhou největší řekou.

Řeka pramení v oblasti Nízkého Jeseníku ve výšce 633 metrů nad mořem v Oderském lese v oblasti Vojenského výcvikového prostoru Libavá, mezi Kozlovem a zaniklou obcí Varhošť. V místě mělkého sedla s rozsáhlým rašeliništěm.

Nová stezka vede okrajem Vojenského výcvikového prostoru Libavá

Prameniště tvoří několik stružek, které jsou vidět především v době dešťů nebo jarního tání sněhu. Podle kronik pramen lokalizovala dvojice německých obchodníků při své návštěvě nedaleké vesnice Veselíčko, kde byli hosty na zámku u hraběte Leopolda Podstatzkého. S jeho vědomím nechali na místě pramene odstranit lískové křoviny a vyzdít malou studánku. Hrabě pak nad ní nechal postavit šestibokou besídku.

Původní prameniště bylo ale o pár metrů výš, na tehdejším území Varhoště. Postupně však vyschlo. Spory o ten „pravý“ pramen se vedly celá léta. Po zřízení Vojenského výcvikového prostoru Libavá se lidé k prameni Odry, ukrytému v lesích, mohli vydat pouze s vědomím, že porušují přísný zákaz vstupu. Zpřístupněn pro veřejnost, mimo dobu ostrých střeleb, byl až v roce 1991. Nedávno se lokalita zasažená kůrovcovou kalamitou a následným kácením dočkala rozsáhlé revitalizace. Vojenské lesy a statky při té příležitosti vybudovaly i novou naučnou stezku.

K prameni Odry se dnes dostanete o víkendech a o svátcích, kdy na Libavé neprobíhá výcvik. Cesta k němu je dlouhá zhruba půldruhého kilometru a vede od bezplatného parkoviště v obci Kozlov, z velké části po lesní cestě. Nová naučná stezka na ni navazuje zhruba 250 metrů dlouhým povalovým chodníkem a dubovými hatěmi, s lavičkami a informačními tabulemi. Obnovy a vyčištění se dočkal takzvaný horní pramen, stejně jako pramen dolní krytý přístřeškem.

autor: Jana Zemková
Spustit audio