Ve Frýdlantu si můžete užít unikátní kombinaci gotického hradu a renesančního zámku

6. květen 2022

Mezi nejrozsáhlejší a nejvýznamnější památky v Libereckém kraji patří hrad a zámek Frýdlant. Jde skutečně o dva samostatné, v různých dobách postavené objekty – středověký hrad z poloviny 13. století a renesanční zámek z přelomu 16. a 17. století. Každý z nich nabízí samostatnou prohlídku. Třetí prohlídková trasa je zaměřená na zbraně a rytíře.

Panství původně patřilo Bíbrštejnům a později Redernům. Mezi nejvýznamnější majitele patřil Albrecht z Valdštejna, který hrad koupil za 150 tisíc zlatých v roce 1622 a vlastnil ho až do své smrti v roce 1634. Frýdlantsku se tehdy říkalo Terra felix – Šťastná země. Po Albrechtově zavraždění získali panství Gallasové a od roku 1759 patřilo Clam-Gallasům.

Zatímco většina středověkých hradů byla postupem času přestavována a modernizována do zámeckých podob, které přinášely majitelům větší komfort bydlení, vydali se majitelé frýdlantského panství jinou cestou. Už Redernové, kterým hrad patřil v 16. století, se rozhodli přistavět k hradu další stavby, především samostatnou kapli a renesanční zámek. Ten ale nebyl určen k bydlení. Byly v něm kanceláře, čeledník, byt správce a podobně. Tak tomu bylo až do počátku 19. století.

„Až kolem roku 1890 odešli Clam-Gallasové z hradu, ze kterého udělali rodové muzeum s obrazárnou a se zbrojnicí. A hrad byl vlastně provozovaný i jako Valdštejnovo muzeum,“ vysvětluje kastelán Jiří Holub s tím, že muzeum fungovalo již od roku 1801. Původně kancelářský objekt byl v 19. století vnitřními úpravami interiérů upraven do dnešní podoby. Zpřístupněno je 24 pokojů a prohlídka začíná poněkud netradičně v zámecké kuchyni. Nablýskané měděné nádobí patří mezi největší sbírky u nás.

Sbírka měděného nádobí

Služebnickým traktem projdou návštěvníci do patra a ze strohých provozních prostor se dostanou do jednoho z nejkrásnějších pokojů zámku, erbovního sálu. Na něj navazuje jídelna a dalším reprezentativním pokojem je modrý salón. Tam jsou na stěnách staré kožené tapety z 16. století, které tam původně nebyly, ale Clam-Gallasové je tam umístili, aby dodaly zámku punc starobylosti. Řada věcí v zámku původně pochází z hradu, měla ukázat rodinné bohatství. Mezi další vyhledávané zámecké zajímavosti patří dlouhá enfiláda v dámském patře, tedy funkční i optické propojení za sebou řazených místností, či ojedinělá koupelna.

Zámecká koupelna

Tak jako je zámecká prohlídka samostatným okruhem, je možné samostatně navštívit i horní hradní část. Dvacet místností seznamuje návštěvníky se všemi rody, které Frýdlant vlastnily. Uvidí například velký rytířský sál, zbrojnici či hodovní síň. Zaměření další prohlídkové trasy vyplývá už z jejího názvu „Zbraně, zbroj a rytíři“ a zahrnuje i návštěvu hradní věže s nádhernou vyhlídkou nejen na město, nad kterým na čedičové skále hrad a zámek Frýdlant stojí. 

Spustit audio