Nová kaskáda pěti nádrží u Netolic na Prachaticku zadržuje v krajině vodu a láká živočichy

9. září 2024 11:51

Na místě starých rybníků z 16. století u Netolic na Prachaticku jsou nádrže plné života. V bývalé oboře založené rybníkářem Jakubem Krčínem je tam v průběhu pěti let vybudovaly Lesy České republiky. Kaskáda pěti nádrží zadržuje vodu v krajině a stala se novým domovem mnoha živočichů a rostlin.

„Tady je v rybníce pár kaprů, abychom to trošku oživili,“ říká lesník Martin Sebera, zatímco hází nalámaný chléb do jedné z pěti nových vodních nádrží u Netolic na Prachaticku.

Živo je ale i na hladině a všude okolo. „Můžeme tady vidět na hladině vodoměrky, vyskytují se tady plazi, který tady dříve nebyli, ještěrky, užovky, létají sem různé druhy kachen, husy. Objevily se samozřejmě i rostliny, žabníky, rákosí,“ vyjmenovává Martin Sebera.

Právě on před časem upozornil na to, že se v těchto místech kdysi nacházely rybníky. „Viděl jsem, že tady jsou hráze, a začal jsem pátrat v historii. V josefovských mapách jsou ty rybníky zanesené. Soustava byla součástí celého systému vodních děl v Netolické oboře, vedla vodu až do Kratochvíle. Byl to propracovaný vodní systém,“ říká.

Kaskáda pěti nových nádrží už se původním rybníkům vůbec nepodobá. Rozdíly jsou podle vodohospodáře Lesů České republiky Martina Poláčka patrné na první pohled. „Soustava pěti nádrží zadrží 13 tisíc kubíků vody, což je přibližně o polovinu více, než zvládly ty původní krčínovské rybníčky. Stávající hráze jsou mohutnější, jsou zpevněné kamenem proti erozi a jsou doplněny bezpečnostními přelivy, aby nedošlo k jejich poškození při povodních,“ popisuje.

Lesy České republiky vybudovaly za posledních pět let téměř 900 podobných vodohospodářských staveb za více než miliardu korun. „Malé nádrže, mokřady, tůně a rašeliniště jsou důležitým zdrojem vody, kterou se snažíme zadržet. Krajina tak lépe odolává suchu a přizpůsobuje se změně klimatu. Proto do jejich výstavby, údržby a obnovy investujeme. Letos počítáme s dokončením 180 staveb za 350 milionů korun,“ uvádí mluvčí podniku Eva Jouklová.

Nejvíc takových vodních ploch je v Jihočeském, Západočeském a Středočeském kraji.

Spustit audio

Související