Znovu zadrží vodu. Lesníci obnovují tři rybníky nedaleko Oldřichova na Písecku

1. listopad 2022 08:10

Do rybníka Čekal u Oldřichova na Písecku se po několika letech znovu vrátí voda a život. Lesy města Písku začaly s jeho obnovou. Město v následujících dvou letech opraví i rybníky Velký a Malý Markovec, které jsou součástí jedné rybniční soustavy. Jejich obnova pomůže bojovat proti suchu a povodním.

„Rybník je prázdný, ještě před dvěma týdny tu bylo mnoho náletových dřevin. Když se místo vyčistilo, je vidět, že tady určitě vodní plocha bývala. Nalevo bude voda z rybníka odtékat, bude tady i malá tůňka pro žáby, čolky, mloky, a voda odtud poteče do dalšího rybníka, který je na soustavě pod ním,“ ukazuje na hrázi bývalého rybníka Čekal u Oldřichova jednatel společnosti Lesy města Písku Václav Zámečník.

Dělníci nyní odstraňují náletové dřeviny, terén je ale ještě hodně členitý. „To je jenom příprava před tím, než sem nastoupí bagr, který odstraní sedimenty a zbylé pařezy a vytvaruje dno rybníka. Hráz bude nutné zvýšit možná o metr, protože vody, která sem přitéká, bude hodně, tak aby odešla jenom, když budeme chtít. Musí se udělat výpustní zařízení, odtoková a průtoková stoka,“ popisuje Václav Zámečník.

Písek tímto způsobem postupně obnoví tři ze čtyř rybníků, které se nachází na jedné rybniční soustavě. „Jsou tady čtyři rybníky pod sebou, z toho funguje pořádně akorát jeden. Začali jsme tím nejsložitějším a budeme pokračovat na dalších dvou, aby soustava fungovala tak, jak má, aby opravdu byla schopná zadržet vodu, když přijde přívalový déšť, a naopak ji zase pouštět, když bude sucho,“ říká Václav Zámečník.

Podle hajného Lesů města Písku Vlastimila Kovárny má obnova rybníka i další přínos. „Vznikne de facto nový biotop, který přiláká živočichy, kteří tu zatím nežili – hmyz, vodní ptáky, různé čolky, mloky. Určitě se změní i zastoupení druhů rostlin. V závěrečné fázi dojde k výsadbě stromů nebo keřů na hrázi nově vzniklého rybníka,“ vysvětluje.

Obnova rybníka Čekal potrvá do konce letošního roku. Potom přijdou na řadu rybníky Velký a Malý Markovec.

Spustit audio

Související