Norah Jones – I Dream Of Christmas (2021)

22. prosinec 2021

Hudební trh každý rok vychrlí hromadu vánočních alb. Většinou s recyklovaným obsahem, u něhož se jen mění hlasy interpretů. V tento specifický sváteční čas je ale naladění posluchačů milostivé a podobné nahrávky akceptují jako příjemnou kulisu, při níž tráví své chvilky rodinné blízkosti a snad i pohody.

Z bohaté nabídky tedy vybereme letošní album, které se však přece jen vymyká v autorském vkladu i hudebním půvabu. Mile tradiční, v atmosféře mírnou a muzikantsky lahodnou desku I Dream Of Christmas americké zpěvačky a pianistky Norah Jones.

Zařadila na ni osm standardů a také pět vlastních písniček. Všechny vystavěné z příjemné nostalgie, respektu ke kořenům a zlatým časům americké hudby a z elegantního proplouvání mezi popem, rhythm and blues a jazzem.

Spustit audio

Související

  • Sting – The Bridge (2021)

    Anglický zpěvák, muzikant a skladatel Sting patřil svého času k nejzajímavějším reprezentantům poměrně vzácné škatulky nadepsané slovy inteligentní či sofistikovaný pop.

  • Mig 21 – Džus noci (2021)

    Pohodová deska. To je asi to nejméně nápadité, zato však trefné označení pro album Džus noci, které nedávno vydala skupina kolem populárního herce Jiřího Macháčka Mig 21.

  • Slávek Janoušek – Dušičky (2011)

    Bývalý učitel češtiny a výtvarné výchovy Slávek Janoušek pronikl do společnosti Nohaviců a Plíhalů počátkem 80. let. Předtím psal písničky pro brněnská netradiční divadla.