Nezaměstnanost na jihu Čech v březnu klesla

20. duben 2003

Nabídka sezonních prací ve stavebnictví a službách snížila v březnu míru nezaměstnanosti v Jihočeském kraji o 0,4 procentního bodu na 6,6 procenta. Zatímco na konci února hledalo na jihu Čech práci 22.235 lidí, koncem března se jejich počet snížil na 21.019.

Vliv na pokles nezaměstnanosti měl podle odborníků hlavně zvýšený zájem o stavební dělníky, kuchaře, číšníky, servírky a prodavačky.

V Jihočeském kraji je dlouhodobě po Praze druhá nejnižší míra nezaměstnanosti. Na konci března klesla podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí ve všech bývalých jihočeských okresech, nejvýrazněji na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku, a to o 0,7 procentního bodu. Přesto je nejvyšší míra nezaměstnanosti stále na Českokrumlovsku, kde dosáhla 10,4 procenta. Naopak nejnižší zůstává na Českobudějovicku, kde činila 4,6 procenta. Úřady práce v Jihočeském kraji nabízely koncem března 2685 volných pracovních míst, což bylo o 155 více než v předchozím měsíci. Největší nabídka volných míst je nyní na Českokrumlovsku, kde proti únoru vzrostla téměř o 200 na 555 míst. Z celkového počtu volných míst bylo pro absolventy 810, tedy o 39 méně než v únoru. Nižší byla také nabídka práce pro občany se změněnou pracovní schopností. Snížila se o 32 na 111 volných míst. Na konci března hledalo v Jihočeském kraji pracovní uplatnění 10.927 žen, což bylo o 472 méně než v závěru předchozího měsíce. Snížil se rovněž počet uchazečů o práci z řad absolventů, naopak občanů se změněnou pracovní schopností bylo v evidenci pracovních úřadů více než v únoru.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio