Nejvíce nemocných s chřipkou hlásí na jihu Čech Českokrumlovsko, Jindřichohradecko a Táborsko

9. únor 2009

Českokrumlovsko, Jindřichohradecko a Táborsko, právě v těchto okresech bylo v minulém týdnu hlášeno nejvíce akutních respiračních onemocnění a chřipek. Hranici epidemie však překročilo, jako v týdnu předchozím, pouze Českokrumlovsko. Bylo tam registrováno 2523 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

V Jihočeském kraji registrují hygienici aktuální nemocnost 1687 případů na 100 tisíc obyvatel, to znamená, že třetí týden po sobě byl překročen plán zvýšeného výskytu. Další informace doplnil František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích: "Nad krajským průměrem se pohybují okresy Český Krumlov, Jindřichův Hradec a Tábor, ale největší nárůst jsme ve srovnání s minulým týdnem zaznamenali na Strakonicku. V Jihočeském kraji byl v uplynulém týdnu v několika případech poprvé v této sezóně izolován virus chřipky typu A."

Akutní respirační onemocnění bývají často stejně jako chřipky doprovázeny vysokými horečkami, které mohou trvat i několik dní. Nejlepší proto je, jak připomínají lékaři, okamžitě ulehnout do postele a potit se.

V případě, že je člověk jinak zdravý a netrpí žádným chronickým onemocněním, není nutné ani chodit k lékaři, uvedla Jitka Luňáčková z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích: "Je nejlépe tři dny zůstat v posteli, vypotit se, mít velký příjem tekutin, a to minimálně tři litry denně, brát si tablety na snížení teploty a zůstat doma. Nemocní by neměli chodit do kolektivu, aby nákazu nešířili. Pokud by ani po třech dnech příznaky nevymizely, tak pak je dobré informovat lékaře a domluvit se s ním, aby se předešlo případným komplikacím."

Stále trvá zákaz návštěv v českokrumlovské nemocnici a v domovech důchodců v Kaplici a Českém Krumlově, na základě zvýšení počtu nemocných na Strakonicku omezuje návštěvy Psychiatrická léčebna ve Lnářích a ode dneška omezuje návštěvy i nemocnice ve Strakonicích.

Spustit audio