Nejnadanější matematici se sešli v Budějovicích. Koná se tu celostátní kolo nejstarší předmětové soutěže

19. březen 2024 15:05

Lehká nervozita, maximální soustředění. Taková atmosféra provází celostátní kolo matematické olympiády, které se po šestnácti letech vrátilo do Českých Budějovic. Hostitelem je Gymnázium Jírovcova. V nejstarší předmětové soutěži se utkají ti nejnadanější matematici.

Anastázie Bredichin a Tereza Černá z Prahy mají před testem zvyk – zaskákat si, aby rozproudily krev a možná se trochu zbavily nervozity. „Já z toho mám docela dobrý pocit, protože ty úlohy byly lehčí a vyřešila jsem všechno, ale na druhou stranu jsem víc nervózní před druhým dnem, protože mi na tom pořád záleží,“ říká jedna talentovaná matematička.

„Já jsem si řekla, že v životě jsou důležitější věci, ale přijde mi, že mi to jde, a proto dělám ty olympiády. Samozřejmě mě to musí také trochu bavit,“ dodává druhá a potvrzuje, v celostátním kole matematické olympiády je převaha chlapců.

Soutěží padesát matematiků z celého Česka. Kromě ryze matematické kategorie se utkají další studenti také v programovací soutěži. „Soutěžit bude třicet nejlepších programátorů z celé republiky, i Jihočeský kraj mezi nimi má zástupce,“ říká organizátor olympiády Radek Trča.

Význam olympiády je podle něj veliký. „Studenti se setkají s podobně zaměřenými vrstevníky z celé republiky. Prostřednictvím dneska třeba i sociálních sítí pak mohou vytvořit jakousi komunitu. A v neposlední řadě se z reprezentantů v olympiádách rekrutují naši nejlepší vědečtí pracovníci v různých oborech,“ vysvětluje.

Spustit audio

Související