To nejlepší české blues s Janem Spáleným a ASPM v sále Českého rozhlasu České Budějovice

12. červen 2014

Jarní sezóna koncertů ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice důstojně vyvrcholí ve středu 18. června od 19 hodin vystoupením výborné kapely ASPM, tedy Amatérského sdružení profesionálních muzikantů v čele s legendou českého blues, znamenitým multiinstrumentalistou, osobitým zpěvákem, skladatelem, hudebním režisérem a redaktorem i leteckým modelářem Janem Spáleným.

Koncerty Jana Spáleného s jeho ASPM jsou vždy pozoruhodnou hudební událostí. Sám rád poznamenává, že jej každé takové setkání s lidmi „restauruje“. Totéž ale platí o druhé straně, tedy o jeho příznivcích, kterým vyhovuje a způsobuje radost Spáleného výrazově pestrá hudební paleta s neskrývanou převahou blues.

„Blues je, když. Tečka! To je správná odpověď. Anebo, blues je zděšení dámy středního věku, že na světě je přece jenom krásně,“ říká Jan Spálený. Velmi bohatý muzikantský život Jana Spáleného, který se delší čas živil hudební režií v Supraphonu i jako dramaturg v Českém rozhlase, nalezl důležitý průsečík v kapele ASPM (Amatérské sdružení profesionálních muzikantů), jehož spoluzakladatelem byl před třiceti roky jeho velký přítel, bohužel, již nežijící Petr Kalandra.

Tato kapela, s níž od poloviny 80. let natáčí svoje desky, může mít pro něj částečně punc rodinného podniku, poněvadž s ním v ní hraje na tubu i syn Filip. Členy ASPM jsou další skvělí muzikanti: trumpetista Michal Gera, vibrafonista Radek Krampl, bubeník Filip Jeníček a samozřejmě vedoucí osobnost, zpěvák a klávesista Jan Spálený.

Je mnoho důvodů, které mohou vést k oprávněnému očekávání velmi hodnotného hudebního večera při návštěvě veřejné nahrávky ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice v ulici U Tří lvů ve středu 18. června od 19 hodin. Vstup je volný na místenky, které si lze vyzvednout v rozhlasové recepci hodinu před začátkem. Kapacita sálu je omezena.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.