Nedělní Noční linka: Vzpomínky a příběhy našich předků

8. září 2019

Jaké pamatujete nejstarší vzpomínky a příběhy, které vám vypravovali vaši rodiče, či prarodiče? Vzpomínali třeba na 1. světovou válku? Na příběhy z dob dávno minulých? Jaké nejstarší příběhy svých předků znáte?

Také jste jako děti viseli na rtech svým prarodičům, nebo rodičům, když byli ochotni třeba večer, před spaním, nebo za dlouhých zimních večerů usednout ke stolu a vzpomínat a vyprávět o starých časech, o tom, jak to bylo kdysi?
Sdílení příběhů má v lidském životě velký význam. Možná mnohem větší, než si dokážeme představit. Naše společnost je formována příběhy. Ať už to bylo v dávných časech, kdy šamani předávali pomocí sdílení příběhů morální hodnoty a zkušenosti předchozích generací své skupince svěřenců, nebo trochu později, kdy egyptská a antická mytologie ovládala značnou část tzv. vyspělého světa. A nebo ve středověku, kdy příběhy králů a velký příběh křesťanství expandoval kde se jen dalo.Příběhy nám umožňují prožívat cizí zkušenost a seznámit nás s věcmi, místy a lidmi, které bychom nemohli zažít či navštívit.A co teprve rodinné sdílení příběhů! Vždyť čím více si v rodinách vyprávíme příběhy, tím lépe se známe, tím bližší a hlubší vztahy mezi sebou máme. Pojďte se podělit o nejstarší příběhy svých předků, také s posluchači Noční linky.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.