Nebe plné křídel – leteckých i andělských, říkali po pádu stíhaček na budějovické sídliště

8. červen 2018

Přesně před dvaceti lety, 8. června 1998, se nad českobudějovickým sídlištěm Vltava srazily dvě vojenské stíhačky. Hrozivě vypadající nehoda všechny vyděsila, ale brzy se stala i tématem vtipů.

Pro Český rozhlas tehdy událost popsal velitel vzdušných sil generál Ladislav Klíma: „Letecká nehoda se stala v 9 hodin 29 minut při přeletu z letiště Pardubice dvou letounů MiG-21. Ve dvojici prováděli přelet, při zařazení do okruhu na letišti České Budějovice točili zatáčku doprava a pokračovali v letu po okruhu s cílem přistání na letišti České Budějovice. V průběhu zatáčky došlo k vlétnutí do oblačnosti a dále je předmětem šetření, proč se tyto letouny srazily.“

Z místa rychle informovala posluchače Českého rozhlasu Mirka Nezvalová. „Tohle datum se mi vrylo nesmazatelně do paměti. Tehdy byla první stávka silničářů, kteří měli na Borku zablokovat silnici, a my jsme o tom jeli natáčet s řidičem Milanem Vávrou. Měli jsme mobilní telefon, na který jsme dostali informaci, že se srazily dvě stíhačky a že máme na sídliště vyrazit,“ vzpomíná.

Cesta z Borku na sídliště Vltava jí připadala nekonečná. „Dovedla jsem si představit, co všechno ty stíhačky mohly způsobit. Šok se rozplynul v okamžiku, kdy jsme se dozvěděli, že tam naštěstí nedošlo k žádnému úmrtí,“ dodává.

Lidé byli otřesení a vyděšení. „Jedna stíhačka doslova zaplula do přízemí paneláku, kde bylo 47 bytových jednotek. Jedenáct bylo zasaženo požárem a pět úplně zničeno. Navíc před domem bylo na parkovišti zasaženo požárem 22 osobních aut,“ popisuje Mirka Nezvalová.

„Musím říct, že když pominul ten první šok a dozvěděli jsme se, že všichni přežili, že tohle na první pohled obrovské neštěstí se obešlo bez ztrát na životech, pak ty zprávy už mohly být jen dobré. Říkalo se, že nebe nad Českými Budějovicemi bylo plné křídel – leteckých i andělských,“ doplňuje.

Prodám zachovalou Škodu 120 s motorem z MiG-21

Předávání informací z místa neštěstí bylo před dvaceti lety poměrně obtížné. „Měli jsme jediný mobil a ten se nosil v ruce jako taška, byl dost těžký a velmi rychle se vybil. Takže jsem si půjčovala mobil od kdekoho. Vím, že jsem vzala mobil tehdejšímu zástupci šéfa leteckých sil i řediteli policie,“ vypráví Mirka Nezvalová.

S odstupem času se pak dál zajímala o osudy lidí, kterým havarovaná stíhačka poničila byty. „Pochopitelně škody byly obrovské. Lidé se ale už za tři týdny mohli vrátit, dům byl opravený a město vyšlo velmi vstříc. Když jsem se tam pak na podzim vrátila a ptala se, tak mnozí lidé ani nechtěli otevřít dveře, protože prý jim trochu záviděli lidé, kteří byty opravené neměli,“ říká.

Přes velké škody z hrozivé havárie vyvázli všichni živí a už za pár dní se událost stala námětem lidových vtipů: „Na zastávce na sídlišti Vltava se musíte rozhlédnout nejen doleva a doprava, ale také nahoru.“ „Inzerát: Prodám zachovalou Škodu 120 s motorem z MiG-21.“ „Čekám na zastávce na čtrnáctku a přiletí jednadvacítka...“

Spustit audio