Názory, zjevem i životním posláním připomíná biblického Noema

1. leden 2015

„Lidé by si měli uvědomit, že pořízení většího zvířete znamená závazek na spoustu let,“ říká Ladislav Váňa z Kletečné na Pelhřimovsku.

Po svátcích totiž pravidelně jeho statek, který slouží i jako domov pro opuštěná zvířata, zaplní odložení mazlíčci, které krátce předtím jejich majitelé našli pod vánočním stromkem.

„Teď mi dokonce někdo uvázal krabici s koťaty pod auto, jen náhodou jsem si toho všiml a nepřejel je,“ stěžuje si muž, podle kterého jsou lidé nejzákeřnější ze všech tvorů.

Je opět nepřipraven a do školy přinesl morče

Na druh homo sapiens sapiens sice Ladislav Váňa úplně nezanevřel, přesto se od mala raději obklopuje zvířaty. „Ty poznámky, které jsem nosil ze školy!“ směje se. „Je opět nepřipraven a do školy přinesl morče,“ cituje jeden ze vzkazů v žákovské knížce.

Po svatbě Ladislav Váňa provozoval v Jindřichově Hradci jezdecké koně pro děti, žil také v Plavsku nedaleko Stráže nad Nežárkou, kde měl psí útulek. Nyní je zpátky v rodném kraji a na statku, kde bydlí s ženou a synem, vybudoval malou ZOO. Psi, kočky, kozy, kachny, jeleni, pštrosi, lvi, papoušci, jezevec – zvířat má bezpočet.

„Tady to bude pro rysy,“ ukazuje Ladislav Váňa na rozestavěný výběh. „A do jezírka přijdou ryby,“ dodává šlachovitý muž, který svým impozantním zjevem i názory připomíná biblického Noema.

Poslechněte si celý pořad, který natočil Filip Černý pro sváteční vysílání na Nový rok.

Lvice
autor: Filip Černý
Spustit audio