Návštěvníků na jihočeských památkách přibylo. Hlubockými komnatami letos už prošlo přes 100 tisíc lidí

3. srpen 2023 15:12

Už 450 tisíc lidí letos navštívilo státní hrady a zámky na jihu Čech. Je to víc než loni ve stejném období. Vedle Českého Krumlova je tradičně největším tahákem Hluboká nad Vltavou, kam si na prohlídkové trasy v prvních sedmi měsících roku koupilo vstupenku přes sto tisíc lidí. Pořád ale chybí turisté ze zahraničí.

Na prohlídkový okruh zámku Hluboká se s manželkou vydal Stanislav Šulc. „My jsme si z nabízených okruhů vybrali reprezentační pokoje. Přijeli jsme z Moravy, na jihu Čech jsme poprvé. Ráno pršelo, tak jsme se vydali sem,“ říká.

Z Děčína na Hlubokou přijel Ondřej Benda s rodinou. „Cestujeme po památkách, podíváme se po okolí, kam můžeme s malým synem, koupíme nějaké suvenýry,“ líčí.

Podobně jako na jiných památkách i na Hluboké stále schází ve srovnání s předcovidovým obdobím turisté ze zahraničí. „Cizinci jezdí oproti dřívějším letům v omezené míře. Jsou to v jarních měsících Němci, Italové a Francouzi,“ uvádí Jitka Máchová ze správy státního zámku Hluboká nad Vltavou.

Čtěte také

„V červenci a srpnu nás každoročně navštěvují převážně Češi. V září a říjnu se podle rezervací začnou vracet Němci. Novinkou od minulého týdne jsou znovu rezervace pro čínské skupiny, zatím málo, ale už ano,“ doplňuje.

Důležitým faktorem, který má na návštěvnost památek zásadní vliv, je podle ní počasí. „Jakmile se ochladí a turisté nemohou k vodě, tak chodí na památky. My je přivítáme rádi, i když prší. Máme v nabídce čtyři prohlídkové okruhy, kde se můžou schovat,“ zve.

Zámek v Hluboké nad Vltavou letos už navštívilo přes 108 tisíc turistů, což je ve srovnání s loňskem téměř dvacetiprocentní nárůst. Podobný trend hlásí podle náměstkyně ředitele územní památkové správy v Českých Budějovicích Zdeňky Škabroudové i další památky. „Na jihu Čech máme ve správě dvanáct objektů, z toho asi dva jsou na stejné úrovni jako v roce 2022 a zbývajících deset má návštěvnost vyšší než v předchozím roce,“ uvádí.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související