Napadl čerstvý sníh, v šumavských skiareálech se lyžuje, upravené jsou i běžecké trasy

14. únor 2020 13:22

Až třicet centimetrů sněhu připadlo na některých místech Šumavy. Lyžařské skiareály jsou před třetím únorovým víkendem otevřené a nabízí upravené sjezdovky i běžecké stopy.

Ve skiareálu Lipno leží podle Olgy Kneifelové až 50 centimetrů sněhu. Návštěvníci mohou lyžovat na téměř sedmi kilometrech, otevřené jsou sjezdovky Jezerní, Spojovací, Promenádní, Lišáka Foxe, Dámská, Pánská a také měřený slalom k Yettimu.

Na rakouské straně Šumavy hlásí skiareál Hochficht až 80 centimetrů sněhu, připadlo až 30 centimetrů. Otevřených je 19 kilometrů sjezdovek.

Na nedalekém Sternsteinu jsou otevřené tři ze čtyř sjezdovek o celkové délce 3,6 kilometrů a také zábavné dětské hřiště Elefuntasia s dlouhým pojízdným kobercem, výukovým svahem a dětskými atrakcemi. 

Otevřené jsou i menší jihočeské skiareály, například Hradiště u Nové Bystřice na Jindřichohradecku. Na 300 metrů dlouhé sjezdovce leží až padesát 50 sněhu.

Do lyžařského parku ve Frymburku přivála vichřice Sabine sněžení a mají tam na čtyřiceticentimetrové vrstvě technického sněhu deset centimetrů prašanu. Lyžuje se i v lyžařském areálu na Libínském Sedle, kde je otevřeno denně kromě pondělí.

Čtěte také

Běžkaři se díky čerstvé sněhové nadílce na horách můžou vypravit do stop. Dostatečná vrstva sněhu ve vyšších polohách Šumavy umožnila správcům tratí strojově upravit vybrané trasy, a to hlavně na Kvildsku, Modravsku a Borovoladsku.

Na Kvildě a v okolí leží od 20 do 50 centimetrů sněhu, a tak od čtvrtka správci upravují oblíbenou trasu z Kvildy na Prameny Vltavy a Bučinu. Odsud můžou běžkaři pokračovat na Knížecí Pláně a ke Žďárskému jezírku nebo sjet až do Borových Lad.

Stopa v délce 7,5 kilometrů vede také z Modravy na Březník nebo přes Ptačí nádrž a Černou horu až k Pramenům Vltavy.

Na rakouské straně Šumavy je pro běžkaře na Schönebenu u hraničního přechodu Zadní Zvonková čerstvě upravených 39 kilometrů stop pro klasický styl i bruslení.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související