Bruslení na Lipně zatím není bezpečné, led nemá dostatečnou sílu

28. leden 2020 10:16

Břečka a místy nezamrzlé části hladiny, tak to teď vypadá na lipenské přehradě. Kvůli slabým mrazům je zatím tamní ledová magistrála mimo provoz. Bruslaři i běžci na lyžích se sice už na led vydali, ale podle správců trati hazardují se životem.

Síla ledu je totiž velmi rozdílná. K tomu, aby bylo hromadné bruslení na Lipně bezpečné, je nutná alespoň sedmnácticentimetrová ledová vrstva.

„Provrtali jsme díru do ledu a máme tady jedenáct centimetrů. Po mrazu dnešní noci nedošlo k žádnému nárůstu, mráz nebyl dostatečný, aby led zesílil,“ ukazuje správce ledové magistrály Antonín Labaj kousek od nástupního místa přívozu u Frymburku.

O kus dál se led propadá a vrstva se rozlévá. „Síla ledu je skutečně rozdílná, po víkendové oblevě došlo k popraskání ledu a vylití vody. Následný mráz, který je slabý, udělá jen krustičku, a i když si myslíme, že led je kvalitní, propadneme se,“ říká Antonín Labaj.

Čtěte také

Bruslaři podle něj většinou zákaz vstupu na led respektují, ale najdou i jedinci, kteří se na hladinu vydají na vlastní nebezpečí.

V případě propadnutí zažívá tělo vlivem studené vody veliký šok a začíná boj o život. „Pokud se propadneme do ledu, musíme se obrátit a na led vylézat v tom místě, odkud jsme přišli, protože je velká pravděpodobnost, že tam je led silnější. Otočíme se a snažíme se nějakým způsobem vyškrábat, vyplazit,“ radí Antonín Labaj.

Led zatím není dost silný ani na dalších nástupních místech, v Černé v Pošumaví nebo Lipně nad Vltavou. Zlepšení v nejbližších dnech zřejmě nepřijde, podle meteorologů se má totiž tento týden výrazně oteplit.

Spustit audio

Související