Nadšenci 14 let zachraňovali tvrz Tichá na Českokrumlovsku. Teď už vítají návštěvníky

3. duben 2023 08:14

Ještě před pár lety to byla úplná ruina, teď je to nový návštěvnický magnet těsně u hranic s Rakouskem. Z někdejší tvrze Tichá, jejíž základy spadají až do 13. století, zbyla do dnešních dnů kamenná hranolová věž. Třímetrové zdi se hroutily a rozpadaly, nejvyšší patro prorůstaly stromy. Památku zachránila až parta nadšenců, která ji teď otevřela veřejnosti.

„Když jsme sem přišli, věž byla dole ‚uzobaná'. Chyběly tam i velké části, jak si to původní obyvatelé rozebírali na své chaloupky. A samozřejmě tady nebylo dřevěné patro, to jsme dostavěli až my,“ popisuje Radek Kocanda ze sdružení Hrady na Malši.

Na tvrzi začala turistická sezona, památka se poprvé pro návštěvníky otevřela před necelým rokem. „Po čtrnácti letech oprav a rekonstrukcí jsme otevřeli 1. července 2022 a musím říct, že jsme příjemně překvapeni návštěvností. Chodí sem hodně lidí, spousta z nich i z blízkého Rakouska,“ říká Radek Kocanda.

Čtěte také

V nejvyšším patře tvrze Tichá je k vidění černá kuchyně. „Ta fungovala jenom příležitostně v době návštěvy nějakého významného pána nebo spřáteleného purkrabí, případně při nějakých jednáních, které se zde odehrávala. Dá se předpokládat, že tak významný hraniční bod hostil nejednu významnou návštěvu,“ dodává Radek Kocanda.

Na tvrz se přijela podívat například rodina z Kaplice. „Byli jsme tady v době covidu a viděli jsme, že se tvrz rekonstruuje, tak jsme jenom čekali, až se otevře,“ říká jedna z návštěvnic. „Mě to hrozně zajímalo, protože jsem v okolí pracoval, jezdil jsem kolem, tak jsem viděl tu ruinu. Chtěl jsem se podívat, co z toho dokázali udělat,“ doplňuje další návštěvník.

Tvrz Tichá na Českokrumlovsku je v dubnu a květnu otevřená každou sobotu a neděli a o svátcích.

Spustit audio

Související