Nad budoucností zoologické zahrady v Táboře visí otazník

26. únor 2013

Zoologická zahrada v Táboře se rozkládá na dvaceti hektarech, čímž je asi čtyřikrát větší než Zoo Ohrada u Hluboké nad Vltavou. Za rok a půl existence do ní zavítalo více než čtvrt milionu návštěvníků. Nyní se však potýká s vážnými problémy.

Podle stavebního úřadu tam totiž některé stavby vznikly načerno. Úředníci nařídili, že stavby v zoo se smí používat jen k chovu hospodářských zvířat. A tím tygr nebo lev podle jejich názoru rozhodně není.

Provozovatel táborské zoologické zahrady Libor Hrubý chce, aby o její budoucnosti rozhodli občané města. Už několik let vede kvůli její stavbě bitvu s úřady. Po té, co zastupitelé odmítli změnu územního plánu, která by většinu problémů vyřešila, začal sbírat podpisy pro vyhlášení referenda. Domnívá se, že když se nemůže dohodnout s úřady, měli by mít rozhodující slovo lidé.

Majitel zoo Libor Hrubý je přesvědčen, že se úředníci, kteří neschválili některé stavby či přístřešky v areálu zahrady, jednoduše mýlí. Argument, že je nelze legalizovat, protože nejsou užívány k chovu hospodářských zvířat, Hrubý neuznává. Mezi hospodářská zvířata lze podle jeho slov počítat i lvi či tygry.

Doprava je dalším problémem, který existenci zoo provází. Její majitel Libor Hrubý navrhuje několik variant řešení, svou představu má i místní samospráva. Vše je ještě otázkou dalších jednání. O budoucnosti táborské zoo může v krajním případě rozhodnout místní referendum. Starosta Fišer není proti.

Problém zoologické zahrady je v současné chvíli obtížně řešitelný. Pozitivní ale je, že vůle jednat stále existuje. Spletitou kauzu zoologické zahrady budeme nadále sledovat.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio