Na velikonočním trhu, v líhni nebo ve sportovních revírech skončí ryby z jarních výlovů

5. březen 2024 15:23

Na jihu Čech už díky teplému počasí začaly jarní výlovy rybníků. Sítě se stovkami tun ryb vytáhli třeboňští rybáři z Naděje u Lomnice nad Lužnicí. Část úlovku půjde na velikonoční trh, další do násadových rybníků nebo rybí líhně.

Práce rybářů je stejná jako při tradičních výlovech na podzim. Výlov rybníka Naděje řídí vedoucí střediska Lomnice nad Lužnicí Jakub Mráz. „Při povelech, které se vedou z lodí, se přejde to loviště tak, aby ryba zůstala v síti,“ popisuje.

Ze sítě ryby míří na třídičku. „Třídíme kapra tržního a násadového, dále podle ošupení a velikosti ostatní ryby jako lína, amura, dravé ryby a tak dále,“ vyjmenovává vedoucí.

Výlov začal o několik týdnů dřív, než je běžné. „Takhle brzy jsme začali lovit poprvé, co pamatuji. Je to způsobeno teplým počasím v únoru. Obvykle výlovy na Třeboňsku začínají kolem 15. března, ale příroda si s námi pohrává. Když přijde ochlazení, vrátíme se zase k realitě běžných let, ale teď je situace taková, jaká je, a my se jí přizpůsobujeme,“ říká předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Vedoucí rybí líhně Mokřiny Ondřej Zeman při výlovu věnuje velkou pozornost štikám. „Zkusím, jestli má vyplněné břicho, je měkká, a podle toho se rozhodnu, jestli si ji vezmu na líheň. Tady na rybníku Naděje vybereme zhruba padesát generačních štik,“ vysvětluje.

Rybník Naděje ale nebude zdaleka jediným rybníkem, kde třeboňští rybáři na jaře pracují. „Slovíme zhruba 120 rybníků, kde máme násadovou, nebo tržní rybu. Tržní ryba je zhruba na pěti rybnících,“ uvádí Josef Malecha.

Ulovené ryby pojedou na sádky, tam ale dlouho nezůstanou. „Jarní výlovy jsou specifické tím, že ne všechny ryby končí jako konzumní. Část se i nasazuje do rybníků pro sportovní rybolov. Z ulovených tržních ryb půjde asi osmdesát procent na export. Exportujeme do Německa, Rakouska, Polska, na Slovensko,“ připomíná Josef Malecha. Jarní výlovy na jihu Čech potrvají do poloviny dubna.

Související