Na Šumavě se stále lyžuje, skiareály na rakouské straně ale už v neděli zavřou

22. březen 2019 07:51

Sníh na Šumavě se drží i při příjemných jarních teplotách. Na některých svazích se proto pořád lyžuje. Na rakouské straně hranice ale zimní sezónu o předposledním březnovém víkendu ukončí.

Zadov hlásí až 55 centimetrů sněhu. Na webu uvádí, že v provozu jsou dva vleky a jedna sjezdovka.

Ve skiareálu Lipno leží 20 až 60 centimetrů sněhové pokrývky. Jezdí se na všech sjezdovkách, ze zábavných prvků zůstává otevřená část překážek ve snowparku a upravený je také skicross. Lipno teď podle mluvčího skiareálu připomíná alpský ledovec, kde se na vrcholcích lyžuje a údolí už patří letním aktivitám.

Podmínky v menších šumavských skiareálech se liší. Zatímco v Kvildě mají zájemci možnost si o víkendu ještě zalyžovat, v Nových Hutích, Horní Vltavici nebo Kašperských Horách nikoli. Lyžaře ale pustí na svah na Monínci na České Sibiři, kde je na sjezdovce ještě 60 centimetrů sněhu.

Po sedmi letech konečně vydržel sníh a v České Kanadě mohla závodit psí spřežení

Závod psích spřežení v České Kanadě

Téměř dvacítka psích spřežení našla o víkendu útočiště v České Kanadě poblíž Starého města pod Landštejnem. Zde se uskutečnil závod na sedmnáctikilometrovém okruhu.

Na rakouské straně, ve skiareálu Hochficht, už sníh měkne, ale je ho pořád dost, zhruba 70 až 90 centimetrů. Lyžaři mohou vyjet na všechny sjezdovky. Hochficht a Sternstein přesto ukončí v neděli zimní sezónu. „Nebyla nejdelší, ale po letech rozhodně sněhově nejbohatší,“ informoval ředitel skiareálu Gerald Paschinger.

Stále je možné také běžkovat. Kvilda hlásí padesát kilometrů upravených tratí, můžete odsud v bílé stopě dojet na Prameny Vltavy a na Bučinu. V některých částech už jsou ale odtátá místa. Na trati Kvilda – Filipova Huť je jen jedna stopa pro bruslení.

V okolí Zadova najdou běžkaři 25 kilometrů upravených tratí. Ještě lépe je na tom rakouský Schöneben, který nabízí 53 kilometrů bílých stop.

Spustit audio

Související